CFO-fraude is ook dreiging voor Nederland

Een bende hackers heeft een lijst met bedrijven verzameld om CFO-fraude te plegen. Onder hen zitten ook ruim 1300 Nederlandse CFO’s, stelt beveiligingsbedrijf Agari.

Een bende die London Blue wordt genoemd, zou opereren vanuit Nigeria en Groot-Brittannië. Sinds 2016 verdienen de hackers van London Blue geld aan het versturen van CFO-fraudemails.

London Blue is volgens Agari ‘een typisch voorbeeld’ van een bende die met valse e-mails uit naam van de CEO en CFO’s probeert te verleiden grote bedragen over te maken naar een externe rekening, schrijft het FD.

Fraude-experts van Agari kregen bij hun onderzoek inzage in een lijst met namen, adressen en telefoonnummers van zo’n 50.000 financieel directeurs en andere hooggeplaatste financiële bestuurders van bedrijven over de hele wereld.

Een recent voorbeeld van CFO-fraude was het incident bij de Franse bioscoopexploitant Pathé. Fraudeurs wisten via de Nederlandse tak 19 miljoen euro los te weken. Dit kostte de Nederlandse directie de kop, aldus de krant.