CISO worstelt met rendement op cybersecurity investeringen

CISO’s (Chief Information Security Officer) hebben moeite om bestuurders van organisaties te overtuigen om te investeren in cybersecurity. En dat terwijl de dreiging alleen maar lijkt toe te nemen.

Over het algemeen groeien de budgetten voor cybersecurity. 56% van de CISO’s verwacht dat hun budget in de toekomst zal stijgen, terwijl 38% denkt dat het budget gelijk blijft. Dat blijkt uit een onderzoek van Kaspersky Lab.

De grootste uitdagingen voor de CISO’s zijn het formuleren van een duidelijk rendement (ROI) op investeringen en het garanderen van 100% bescherming tegen cyberaanvallen. Ruim een derde van de CISO’s geeft aan het vereiste IT-security-budget niet te kunnen waarborgen, omdat het uitblijven van een inbreuk of datalek niet kan worden gegarandeerd.

Wanneer beveiligingsbudgetten worden beschouwd als onderdeel van de totale IT-uitgaven, menen CISO’s dat ze het bij de begroting moeten opnemen tegen andere afdelingen. 33% van de CISO’s zegt dat digitale, cloud- en andere IT-projecten dan voorrang krijgen, omdat het voor dergelijke projecten veel makkelijker is een concrete ROI te formuleren.

Overigens is een ruime meerderheid van de CISO’s (86%) ervan overtuigd dat ze vroeg of laat te maken krijgen met cyberinbraken.