Hackers dringen binnen bij Dell, RTL en Marriott

IT-leverancier Dell, omroepbedrijf RTL Nederland en hotelketen Marriott zijn allemaal het slachtoffer geworden van hackers. Dat is vrijdag bekendgeworden.

Bij het Marriott zijn mogelijk tot 500 miljoen klantgegevens buitgemaakt. Bij RTL hebben criminelen ingebroken op 32.000 accounts van websites van RTL Nederland. En ook bij Dell waren hackers op het netwerk van Dell.com binnengedrongen.

Bij RTL Nederland zijn gegevens gestolen van diensten als Videoland, Buienradar en RTL Nieuws, meldt Computable. De hackers maakten gebruik van mailadressen en wachtwoorden die al eerder waren gelekt, onder meer vanuit de systemen van Dropbox, Ebay en LinkedIn. Deze toegangsgegevens hebben ze met behulp van een script geautomatiseerd ingevoerd. Doordat veel mensen hun inloggegevens niet hadden aangepast, verkregen de criminelen toegang tot de accounts.

Marriott International

Tegelijkertijd is bekend geworden dat bij Marriott International mogelijk een half miljard gegevens van klanten zijn ontvreemd. Hackers zouden namelijk al sinds 2014 toegang hebben gehad tot de gegevens, aldus de hotelketen. En pas op 19 november werd de hack ontdekt. Marriott heeft een speciale website opgezet met een call center waar mensen met hun vragen terecht kunnen.

Dell waarschuwt gebruikers voor mogelijk datalek

En ook bij Dell is het raak geweest. Dell dwingt alle gebruikers een nieuw wachtwoord aan te maken omdat er activiteiten van hackers op het netwerk zijn geconstateerd. De hackers zouden op 9 november geprobeerd hebben om klantinformatie van Dell.com te stelen, waaronder namen, e-mailadressen en gehashte wachtwoorden. Of die gegevens ook zijn uitgelekt, is nog niet zeker. Volgens het IT-bedrijf zouden er in ieder geval geen creditcardgegevens of andere vertrouwelijke informatie zijn uitgelekt.

Hoewel het mogelijk is dat bepaalde informatie van Dells network is uitgelekt, hebben we nog geen bewijs gevonden dat dat ook echt is gebeurd, verklaart het bedrijf. Om de mogelijke impact van de aanval te beperken, heeft het bedrijf alle wachtwoorden van Dell.com gereset. Gebruikers van de website moeten dus bij een volgend bezoek een nieuw wachtwoord aanmaken.