Oplichters proberen dure AVG-scans aan te smeren

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor oplichters die ondernemers nepbrieven sturen en dure AVG-scans aanbieden.

De autoriteit meldt dat er nepbrieven in omloop zijn die, zogenaamd uit naam de Autoriteit Persoonsgegevens, aan bedrijven worden verstuurd. In de brieven wordt een bedrijfsbezoek door de AP aangekondigd. Ook worden ontvangers geïntimideerd met hoge boetes en wordt tegen hoge bedragen een AVG-scan aangeboden.

De AP spreekt van kwalijke brieven afkomstig van profiteurs. Bovendien is een echte brief van de AP op echt briefpapier geprint, en dus ‘niet op een gekopieerd velletje’. Ook is een echte AP-brief opgesteld in foutloos Nederlands en bevat het altijd de naam en het telefoonnummer van een contactpersoon.

Wie desondanks nog steeds twijfels heeft over de echtheid van een brief, kan contact opnemen met het Informatie- en Meldpunt Privacy van de AP, 088 – 1805 250.