Portland Europe: Een goede basisverdedigingslinie moet de basis zijn van je securitystrategie

Cees Quirijns, CCO Portland Europe

Rondom AVG/GDPR is de afgelopen maanden een stortvloed aan informatie over ons heen gekomen, over de maatschappij als geheel, over bedrijven en organisaties en natuurlijk ook over alle betrokken channelpartijen die geacht werden ondersteunende IT-oplossingen aan te dragen. “Maar de allerbelangrijkste fase na de formele in werkingtreding van de nieuwe regels is natuurlijk implementatie.”

 

Aan het woord is Cees Quirijns, COO bij softwaredistributeur Portland Europe dat zich met zijn portfolio vooral focust op de MSP-markt. “Het gaat nu om het daadwerkelijk inzetten van oplossingen die ervoor zorgen dat het midden- en kleinbedrijf compliant kan zijn met de wetgeving. Minstens zo belangrijk is, dat ze dat doen als onderdeel van een fatsoenlijke securitystrategie. Dat schept een gigantische opportunity voor dienstverleners. Uit de research die we met Gartner hebben gedaan in het kader van onze MSP Hypecycle, blijkt dat die opportunity de eerstkomende twee jaar nog aanwezig zal zijn.”

‘One size doesn’t fit all’

Quirijns: “Als dienstverlener moet je je dan afvragen: met welk pakket aan diensten ga je er dan in? Zoals ik al eerder in jullie media heb verteld is niet iedere klant hetzelfde, dus zijn ook de oplossingen verschillend. Wij geloven niet in een aanpak die direct met de meest complexe oplossing op de proppen komt, wij zien de grootste marktkansen in een aantal basissecurityoplossingen voor de ruim 350.000 kleine ondernemingen die Nederland rijk is. Dan moet je denken in een aantal verdedigingslinies, waarbij de situatie complexer (én duurder) wordt naarmate je meer linies toevoegt. Onze insteek is: begin met een goede eerste verdedigingslinie, bestaande uit een stuk netwerksecurity en een stuk e-mailsecurity. Die basiszaken moeten op orde zijn voordat je verder kunt gaan bouwen. Er zijn talloze leveranciers van allerlei ‘punt-oplossingen’, maar die zijn voor IT-dienstverleners steeds lastiger te managen als er meer bij komen.”

GFI Unlimited Bundle

“In dat gat is GFI gesprongen en heeft alle noodzakelijke en gewenste functionaliteiten gebundeld in één pakket waarin alles zit voor een zeer schappelijk maandbedrag per apparaat”, vervolgt Quirijns. “Die bundel bestaat uit een aantal IT- oplossingen van GFI en communicatieoplossingen uit het portfolio van het overgenomen Kerio. Om met de netwerkkant te beginnen: een nextgen UTM-firewall als eerste verdedigingslinie. Achter de firewall heb je dan het LAN, dat met GFI LanGuard afdoende beschermd wordt. GFI EventsManager monitort wat er allemaal gebeurt op het netwerk. Endpointsecurity wordt geboden via GFI OneGuard en GFI EndPointSecurity, dat datalekken voorkomt. Ongewenst webverkeer wordt gecovered via GFI Webmonitor.”

‘De basiszaken moeten op orde zijn voordat je verder kunt gaan bouwen’

Quirijns vervolgt: “Een van de grootste verkeers- stromen op het netwerk is e-mailverkeer. GFI Mail Essentials neemt daarbij zaken als anti-spam en policy-enforcement voor zijn rekening, terwijl GFI Archiver zorgt voor archivering en retrieval van berichten. In de bundel zit ook nog een aantal gratis additions, zoals een de e-mailclient KerioConnect als Exchange-alternatief, een VoIP-oplossing (KerioConnect) én een faxoplossing in de vorm van GFI Faxmaker. Als reseller betaal je nog geen 2 euro per apparaat voor de GFI-bundel waarmee je je klant van een degelijke eerstelijns verdedigingslinie voorziet”, aldus Quirijns.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF