Meer aandacht nodig voor AVG bij verzenden e-mail

Organisaties moeten in hun AVG-beleid opnemen hoe werknemers moeten omgaan met persoonsgegevens die niet gelekt mogen worden. Zo is voor iedereen duidelijk wat de gevolgen zijn van een datalek en hoe ze moeten omgaan met documenten die persoonsgegevens bevatten.

Dit betekent onder meer een goed gebruik van de functie CC (Carbon Copy) en BCC (Blind Carbon Copy) bij het verzenden van e-mail. Dat adviseert kantoorspecialist Fellowes.

Uit onderzoek van Fellowes blijkt dat bijna de helft van de medewerkers wel eens een e-mail naar de verkeerde persoon heeft verstuurd (47%). Het percentage dat een mail heeft ontvangen die voor een ander bestemd was, is nog hoger (60%). Niet alleen worden berichten soms naar de verkeerde ontvanger verstuurd, ook wordt de privacy niet altijd gewaarborgd bij het versturen van mails.

“Het kan natuurlijk de beste overkomen, een ontvanger van een mailtje in de CC zetten in plaats van de BCC of per ongeluk papieren achterlaten”, zegt Hajo Hoekstra van Fellowes. “In veel gevallen zijn dit soort slordigheden onschuldig. Het wordt echter heel vervelend als hierdoor privacygevoelige informatie in verkeerde handen valt. Organisaties moeten daarom in hun AVG-beleid opnemen hoe werknemers moeten omgaan met persoonsgegevens die niet gelekt mogen worden.”