Bitdefender: Technologie moet een enabler zijn

Andy Philpott, Vice President Sales EMEA, Bitdefender

De securitymarkt kent vele takken van sport. Het lastige is dat het maar weinig leverancier lukt om alle gebieden af te dekken, terwijl juist in deze branche geldt dat je even sterk bent als de zwakste schakel. Leveranciers die door de jaren vlees aan de botten hebben kunnen kweken, hebben echter de kans gekregen een holistische aanpak te creëren. Dat werpt zijn vruchten af. Zo maakt Bitdefender internationaal een enorme groei door.

Andy Philpott heeft een drukke periode achter de rug. De Vice President Sales voor EMEA heeft recent de APAC-regio erbij gekregen na een overname van Bitdefender in Australië. Een jaar geleden kon het bedrijf ook een investering bijschrijven van Vitruvian voor 150 miljoen dollar. Dat alles komt bovenop de constante uitbreiding van de organisatie in lokale markten, waaronder de Benelux. “We zijn nu bezig hoe we de business verder kunnen uitbouwen, zowel commercieel als zakelijk”, zegt hij. “We hebben twee takken: consumenten en B2B. Ze doen het allebei bijzonder goed, maar vooral B2B groeit erg hard.”

Pre- en postexecutie

Andy Philpott

Het is opvallend dat de van oorsprong Roemeense securityleverancier zulke stappen zet. Bitdefender staat sinds de oprichting in 2001 te boek als een redelijk traditionele antivirus-ontwikkelaar. “Ondertussen zijn we een gerespecteerde leverancier die antimalware van hoge kwaliteit levert”, zegt Philpott daarover. “We stonden altijd hoog op de vergelijkende onderzoeken van AVTest en anderen, vooral als het gaat om malwaredetectie en het minimaliseren van de false positives.”

‘Machine learning en kunstmatige intelligentie gebruiken wij al heel lang en we beschikken ook over een stapel patenten’

Maar security is veel meer dan een antimalware-oefening. Vandaar ook de groei, want om in dit landschap nog effectief te zijn, moet je alles onder de knie hebben. “Het is bovendien een erg volle markt”, merkt Philpott op. “Je hebt veel legacy-leveranciers, maar ook veel eenhoorns. Zo noemen we grote bedrijven waarin veel wordt geïnvesteerd die het vooral over next-gentechnologie hebben. Denk aan machine learning en kunstmatige intelligentie. Wij gebruiken dat soort technieken echter al heel lang en beschikken ook over een stapel patenten.” Een deel bestaat uit het aangaan van technologische partnerschappen, zoals leveranciers van netwerksecurity-oplossingen. “Ook werken zij met onze technologieën en kunnen niet echt zonder.”

Belangrijk is het echter ook om te blijven werken op de gebieden die beter kunnen. “Malware pre-executie afweren is natuurlijk cruciaal. Zo kun je apparaten, inclusief smartphones, al goed beschermen. Maar we nemen ook post-executie erg serieus”, zegt Philpott. “Dan gaat het over wat je doet áls er onverhoopt toch iets door komt.” Denk aan het herstellen van de schade die de malware in de korte tijd heeft kunnen toebrengen en het dataverlies te minimaliseren. Bitdefender vangt dat in zijn functie Endpoint Detection and Response (EDR), dat onderdeel uitmaakt van haar next-gen-platform GravityZone Ultra. “Rond deze tijd brengen we een nieuwe versie uit waarin we de EDR verder verbeteren”, zegt hij. “Daar bovenop bieden we firewalls, sandboxing, full disk encryptie en patchmanagement.”

Cloud en datacenters

Een dergelijke security-lappendeken is juist iets waar ICT-beheerders goed benauwd van kunnen worden, met alle integratiemoeilijkheden en securitygaten die deze tot gevolg hebben. “Het is heel moeilijk om alle verschillende onderdelen als puzzelstukken bij elkaar te zoeken. Je krijgt integratie- en supportproblemen”, zegt Philpott. “Daarom is de sleutel tot dit alles dat wij het allemaal onder één agent draaien. En dat zonder impact op prestaties en zonder in te leveren op de beveiliging.” Belangrijk extra voordeel is dat alle energie in deze agent gestoken kan worden, die daardoor geschikt is voor meerdere soorten omgevingen. “We richten ons heel erg op workloads in datacenters en de cloud. Dat gaat nog cruciaal worden, want bedrijven zijn steeds afhankelijker van dit soort workloads.” Security is een veelgenoemde reden voor organisaties om cloudcomputing links te laten liggen, en Philpott begrijpt dat ook wel. “Traditionele security is nooit ontwikkeld met cloudomgevingen in het achterhoofd. Het houdt geen rekening met de specifieke benodigdheden van de gebruikers die in een dergelijke omgeving zitten.”

ICT-beheerders kunnen goed benauwd worden van een security-lappendeken

Datacenters zijn daarnaast softwarematig uiterst gedistribueerd, terwijl de hardware dikwijls bij elkaar staat. ‘Hoe beveilig je dat alles zonder dat je allemaal extra technologie toevoegt qua hardware’ is volgens Philpott de centrale vraag.

“Kosten zijn daar zeer belangrijk, maar het mag de omgeving ook absoluut niet vertragen. Je moet meer apparatuur beveiligen voor meer gebruikers, zonder dat je performance te verliest.” Daarom dat Bitdefender volgens Philpott innig samenwerkt met grote virtualisatie- en cloudpartijen. “VMware, Citrix, Nutanix”, zo noemt hij enkelen. “Met hen stellen we het af zodat het naadloos werkt. Technologie wordt een enabler, geen disabler. We hebben testen gedaan met hen en kunnen demonstreren dat we het voor een fractie van de kosten en apparatuur en mensen kunnen doen. De TCO is lager.”

Partners in de Benelux gaan de komende maanden ook veel meekrijgen van de groei van Bitdefender, zo stelt Philpott. “We gaan uitbreiden. Meer sales engineers, meer sales, meer op ondersteuning. Er bestaat ook veel interesse voor”, zegt hij. “Partners moeten vooral met ons willen partneren en de boodschap willen uitdragen.” Bitdefender blijft een twee-tier distributiemodel handhaven met volledige ondersteuning voor verkoop en events. “Maar, in mijn ogen het belangrijkste, is dat het echt een partnerschap is”, zegt hij. “We hebben in het verleden gezien dat de relatie tussen leverancier en reseller gespannen kan zijn omdat er dingen van boven worden opgelegd.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF