PG Security Systems: Beveiligde transmissie voor apparatuur via internet

Bij het gebruik van beveiligingscamera’s is het onwenselijk als beelden onderschept of gemanipuleerd kunnen worden. Met een standaard camerasysteem is dat zeker niet is uit te sluiten. PG Security Systems heeft daarom Safe Connections op de markt gebracht. Met deze dienstverlening maakt de distributeur het mogelijk om apparaten, zoals beveiligingscamera’s, via een zwaar beveiligde en gecontroleerde verbinding op internet aan te sluiten.

 

Safe Connections is volgens PG Security Systems ontworpen en ontwikkeld met het oog op optimale veiligheid. Dat is ook hard nodig: hackers maken handig misbruik van het feit dat internet niet ontworpen is voor ‘high security’- toepassingen. Zo is het relatief makkelijk om IP-adressen te achterhalen, de poorten van het modem te scannen en het netwerkwachtwoord te kraken. Ook is de verbinding van buitenaf makkelijk over te belasten om te voorkomen dat alarmsignalen een hulpdienst bereiken. Het gebruik van Safe Connections beperkt zich niet tot bewakingscamera’s. Vrijwel alle op IP-gebaseerde apparaten kunnen erop worden aangesloten. De verbinding verloopt via een beveiligd Virtual Private Network (VPN). Dit is te beschouwen als een tunnel voor data van beveiligingsapparatuur, computersystemen, betaalterminals, maar ook slimme thermostaten en smart-tv’s.

Koud kunstje

“Het is geen verkooppraatje”, benadrukt Peter Gatowinas van PG Security Systems. “Beelden van tienduizenden beveiligingscamera’s worden op openbare websites weergegeven omdat de installateur of gebruiker niet het fabriekswachtwoord heeft veranderd. Ook Nederlandse beveiligingscamera’s zijn op deze wijze gehackt. We hebben het dan nog niet over camera’s waarvan niet bekend is of ze gehackt zijn.

Het gaat bovendien niet alleen om camera’s. Alles wordt tegenwoordig op internet aangesloten en lang niet altijd wordt daarbij nagedacht over de beveiliging. Via een draadloze printer kan het netwerkwachtwoord worden achterhaald, waarna het een koud kunstje is om computers en andere apparaten over te nemen, zonder dat de gebruiker dat direct merkt.”

Geen ICT-kennis nodig

Safe Connections is zo ontworpen dat voor installatie en gebruik geen ICT-kennis nodig is. De basis vormt de Safe Connections Box, die tussen het modem en de apparatuur wordt geplaatst. Wie de apparatuur op afstand wil beheren, heeft daarvoor pc-software of een smartphone-app nodig. Die zorgt ervoor dat de signalen weer ontsleuteld worden. Zonder software of app is het niet mogelijk om een verbinding tot stand te brengen.

Voor goede beveiliging is dat nog niet genoeg. Daarom biedt Safe Connections een aantal extra mogelijkheden. Vitale onderdelen van de apparatuur worden bewaakt, zoals de status van de harde schijf. Ook is te zien of er updates nodig zijn van firmware of software in de camera’s. Nu nog alleen voor Hikvision, maar binnenkort ook voor andere merken. Met hetzelfde gemak is op afstand een update te installeren. Deze manier van monitoring werkt altijd, maar de gebruiker bepaalt of en wanneer de installateur het netwerk in kan. Gebruikers kunnen daarom veilig de werkzaamheden overlaten aan hun installateur. Die krijgt dan tijdelijk toegang.

Commerciële mogelijkheden

Ook de installateur heeft geen specifieke kennis nodig. Ingewikkelde werkzaamheden, zoals portforwarding, behoren met Safe Connections tot het verleden. Het biedt ook mooie commerciële mogelijkheden. Installateurs kunnen voor hun klanten de systemen op afstand bewaken en preventief onderhoud aanbieden, voordat iets defect raakt.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF