Avast: Partners moeten blijven investeren in nieuwe security-kennis

Avast werkt samen met toegewijde distributeurs zoals Copaco

De security-markt ontwikkelt zich snel en daarom is het belangrijk dat security-distributeurs en managed service providers (MSP‘s) zich blijven doorontwikkelen om het kennisniveau hoog te houden. Dat is de belangrijkste boodschap die Erik Preisser, VP Global Sales bij Avast Business, op dit moment heeft.

 

Cybercriminaliteit is ongrijpbaar en dus moeten organisaties continu waakzaam zijn hoe zij hun netwerk beveiligen en ze moeten weten wat de nieuwe manieren zijn waarop criminelen opereren. Het is daarvoor nodig dat distributeurs en partners voldoende kennis hebben van cybersecurity, zegt Preisser. “Wij zitten nu eenmaal in een markt waarin de vijand zich heel snel ontwikkelt. Het is onze taak als vendor om voor de ontwikkelingen uit te lopen en onze partners zo goed mogelijk te blijven doorontwikkelen om het kennisniveau actueel en hoog te houden. Maar het is ook een taak van de partner om daarin te investeren. Partners die niet investeren in kennis en kunde gaan het niet overleven in de security-branche.”

Bewustwording

Marjella Spanjaart

Naast kennis is bewustwording is ook een grote uitdaging, erkent Preisser. “Het begint bij de eindgebruiker, de mkb’er, die vooralsnog ietwat laks reageert op ontwikkelingen en het kennelijk niet noodzakelijk vindt om alle endpoints goed te beschermen. Dat gaat goed totdat ze geconfronteerd worden met een cyberincident en op het punt staan om failliet te gaan, want zover gaat het af en toe.” Security-vendoren en hun partners moeten bedrijven nog veel voorlichten over cybersecurity. “Eindklanten moeten weten dat de cyberoorlog een continue strijd is die niet met eenmalige investeringen te winnen is”, zegt Preisser. Het vergt doorlopende investeringen en bijhouden van kennis en ontwikkelingen.

Niet alleen security-leveranciers hebben een belangrijke rol bij het voorlichten van klanten over cybergevaren. Het is volgens Preisser zeker ook een taak voor de overheid. “Cybersecurity is namelijk een economisch probleem, want het heeft direct gevolgen voor de economie van het land. Het is niet alleen een netwerkbeveiligingsprobleem. De overheid moet ervoor zorgen dat ondernemers daadwerkelijk begrijpen wat de risico’s zijn.”

Taak van de overheid

Maar bewustwording bereik je niet alleen met voorlichting, vertelt zijn collega Marjella Spanjaart, Director Marketing and Parter Development. “Als je voor ondernemers doorberekent hoeveel een security-incident of datalek kost, dan is het beeld vrij snel helder. Want als je pech hebt, kan je gewoon je bedrijf sluiten. Je kunt voor bedrijven een risicoberekening maken hoe groot de kans is dat ze met een security-incident te maken krijgen.”

Of het dit jaar opgerichte Digital Trust Center van de overheid voldoende is om het mkb voor te lichten over cyberrisico’s, wordt betwijfeld door beide. “Voorlichting is zeker een grote stap in de juiste richting, maar wellicht moet de overheid wel denken aan een bepaalde certificering voor veilige netwerken van bedrijven?”

Erik Preisser

Volgens Preisser moeten bedrijven begrijpen dat security een ‘ongoing battle’ in je netwerk is. “Het is een doorlopende strijd en de vijand blijft maar komen. Als je je verdediging daar niet goed op afstemt, of dat maar eenmalig doet, dan heb je het niet begrepen.” Het advies van Avast aan MSP’s is dan ook om op regelmatige basis een security-check binnen het netwerk van de klant uit te voeren, zodat afwijkingen direct opvallen en er actie kan worden ondernomen. “Dat is bovendien voor partners een leuke manier om meer producten aan een klant te verkopen want je brengt de risico’s in kaart en je adviseert vervolgens een bepaalde actie. En dat betekent vaak het uitbreiden van bepaalde security-abonnementen.”

Zelf investeren

In Nederland werkt Avast met drie distributeurs, waaronder sinds deze zomer ook Copaco. In Nederland werkt Avast volgens een ‘distributie-only-model’, wat inhoudt dat er alleen direct met distributeurs wordt gewerkt omdat dat het meest efficiënt is voor deze regio, aldus Preisser. Die distributeurs doen weer zaken met ongeveer dertig Managed Service Providers in Nederland die op hun beurt eindklanten bedienen.

Voor MSP’s heeft Avast ook twee speciale producten: Cloudcare & Managed Workplace. Beide producten werken stand-alone maar kunnen ook geïntegreerd via Managed Workplace middels één Console (‘single pane of glass’) gebruikt worden. CloudCare is managed security vanuit de cloud. Managed Workplace is een monitoring en management platform voor MSP’s. Het is een beheerlaag binnen een MSP (en of mkb) netwerkinfrastructuur, waarmee security-checks gedaan kunnen worden, endpoints kunnen vanuit één console bedient worden om updates en patches uit te rollen. “De meeste aanvallen van ransomware slagen in een slecht gepatchte IT-omgeving”, zegt Preisser.

‘Cybersecurity is een doorlopende strijd en de vijand blijft maar komen’

Avast werkt het liefste met heel betrokken distributeurs die zelf ook bereid zijn om te investeren in kennisontwikkeling. “Het is ook belangrijk voor de samenwerking dat beide partijen op dezelfde strategische lijn zitten. We merkten dat we dezelfde ambitie hebben als Copaco en dan is het niet moeilijk om met elkaar samen te werken”, aldus Spanjaart.

Avast heeft een uitgebreid partner- programma, vertelt ze verder. In oktober wordt een nieuwe partnerportal gelanceerd waar alle informatie, alle trainingen en materialen voor klanten van AVG en Avast verzameld zijn. Avast nam in 2016 branchegenoot AVG over en kreeg zo een heel compleet portfolio voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. Maar daardoor bestonden er de afgelopen tijd ook meerdere partnerportals. Dat wordt met de nieuwe portal allemaal gebundeld. Het Avast partnerprogramma bevat verder ook de certificeringen voor partners, legt Spanjaart uit. “Wij investeren graag in partners die willen samenwerken en bereid zijn daarin te investeren. En dan kunnen we samen succesvol zijn.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF