Shield: 80 tot 90 procent van onze business zit in datacenters

Stephan Azijnman, oprichter en mede-eigenaar Shield Beveiligingstechniek

De veiligheidseisen aan datacenters worden steeds strenger. Klanten willen er zeker van zijn dat er geen onbevoegden bij servers in de klantruimte kunnen, terwijl ze zelf ter plekke zo veel mogelijk ontzorgd willen worden in het beheer hiervan. Shield Beveiligingstechniek, een partner van leverancier Honeywell Security, heeft zeer veel ervaring in het installeren van beveiligingssystemen in allerlei verschillende gebouwen. Datacenters vormen ondertussen het gros van hun business.

Het is een bekend beeld dat je regelmatig in actiefilms terugziet: een verveelde bewaker tuurt verveeld naar een muur van schermen. En juist als hij even wat koffie pakt, rennen de inbrekers voorbij. Bij videosurveillance heb je dit soort taferelen echter nog steeds. “Het is echt wel een vak om op te blijven letten op al die monitoren”, lacht Stephan Azijnman, oprichter en eigenaar van Shield Beveiligingstechniek. Maar in de meeste datacenters is dat alles ondertussen verleden tijd. “Waar ze vroeger tientallen schermen nodig hadden, kunnen ze nu af met vijf of zes schermen”, zegt hij. “De systemen zijn veel slimmer en tonen de beelden die op dat moment de meeste aandacht eisen. En het is allemaal programmeerbaar.” Iemand biedt een pas aan? Meteen kan het systeem inzoomen op het gezicht van de persoon. Een deur gaat open? Meteen wordt een relevante camera geactiveerd.

Een logistiek warehouse heeft misschien tien deuren met toegangscontrole, een datacenter zit al snel aan de 300 tot 400

Meer eisen

“De security-eisen aan de eind- gebruikers gaan steeds verder”, legt Azijnman uit. “Klanten moeten voldoen aan steeds meer regels. Zo zit in de Pro-Watch Suite van Honeywell Security een applicatie die de certificaten van mensen op geldigheidsdatum kan controleren. Is de VCA verlopen? Dan worden de toegangsrechten ingetrokken. Daardoor heeft de eindverantwoordelijke niemand meer binnen het toegangscontrolegebied die er eigenlijk niet in mag.” Tegelijkertijd moet het allemaal wel eenvoudig blijven voor zowel het datacenter als de klanten.

“Als een klant komt aanrijden en zijn pas aanbiedt, activeren automatisch twee camera’s die vanuit verschillende hoeken tonen wie zich meldt”, zegt Azijnman. “De bezoeker merkt er niets van, terwijl de bewaker meteen het overzicht heeft dat hij nodig heeft.” Nog niet zo lang geleden waren dit soort integraties nog bijzonder complex. “Wij waren een van de eerste Nederlandse partijen die het oplosten met systeemintegratie”, zegt hij. “Voorheen moest je kabels trekken tussen verschillende onderdelen van de beveiliging, zoals CCTV, toegangscontrole en inbraakpreventie. Nu integreren we het door middel van software.”

Stephan Azijnman

Volgens Azijnman maken datacenters onderhand 80 tot 90 procent van de business van Shield Beveiligingstechniek uit. Dat terwijl het bedrijf in de zestien jaar dat het bestaat allerlei soorten faciliteiten van beveiligingssystemen heeft voorzien, van logistieke ware- houses en industriële omgevingen tot luchthavens. Een belangrijke reden is dat datacenters dikwijls bijzonder complexe gebouwen zijn. Een logistiek warehouse heeft misschien tien deuren met toegangscontrole, een groot datacenter zit al snel aan de 300 tot 400. “Een datacenter garandeert stroom, temperatuur, luchtvochtigheid, connectie en een goed beveiligde omgeving”, zegt Azijnman.

Dark Sites

Maar het gaat verder dan mensen thermische camera’s die controleren of er iets niet smeult binnen een kast.” Ook de gegevens moeten steeds nauwkeuriger. Zo heb je een systeem die niet alleen een monteur volgt van ingang naar rack, maar ook over de schouder mee kan kijken zodat kan worden gecontroleerd welke handelingen hij uitvoert. “Wat je ook steeds vaker ziet, is dat datacenters een onbemande externe Dark Site aanhouden, waar ze niet per se een beveiliger willen hebben, maar wel volledig beheer op afstand willen hebben”, zegt Azijnman.

‘Recent zijn geïntegreerde cloudsystemen erg in opmars’

Ook biometrie is al jaren bezig aan een sterke opmars, zo ziet Azijnman. ”Biometrie in de vorm van vingerafdrukscanners worden zeer regelmatig toegepast”, zegt hij. “Irisscanners zijn echter ook vooral nuttig in omgevingen waar mensen handschoenen moeten dragen. “Recent zijn geïntegreerde cloudsystemen erg in opmars”, zegt Azijnman. “Je moet je voorstellen dat je geen eigen software op servers of clients nodig hebt voor CCTV, inbraakpreventie en toegangscontrole. Het gaat allemaal via de cloud door middel van een webbrowser of app. Honeywell is erg vooruitstrevend op dit vlak en is op dit moment de enige leverancier die de integratie van deze drie disciplines biedt binnen één cloudoplossing.”

Voor datacenterprojecten werkt Shield Beveiligingstechniek vrijwel uitsluitend met Honeywell. “We bieden vooruitstrevende integratie door gebruik te maken van de Honeywell- producten”, stelt hij. “Door ons te richten op één merk, beheersen we alle ins en outs.” Azijnman merkt ook dat hij invloed heeft op de producten die Honeywell levert. Belangrijk, want hij kan zo bijblijven met de wensen van zijn klanten. “We zijn Honeywell Platinum- gecertificeerd System Integrator”, zegt hij. “Onze engineers worden jaarlijks getraind op de Honeywell Academy in Duitsland om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2018 van ChannelConnect]

Lees het artikel hier in PDF