NCSC adviseert tweestaps-authenticatie te gebruiken

Bedrijven kunnen beter stoppen met het medewerkers dwingen om regelmatig hun gebruikersnamen en wachtwoorden te veranderen. Het is beter om een keer een sterk wachtwoord te bedenken.

Dat is het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) aan overheden en bedrijven in vitale sectoren. “Vaak kiest een gebruiker voor simpele wachtwoorden die hij gemakkelijk onthoudt. Dit maakt het makkelijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot accounts. Wanneer een kwaadwillende toegang krijgt tot een account, kan hij zich voordoen als de eigenaar van het account en dit misbruiken“, waarschuwt het NCSC.

Het NCSC adviseert gebruikers om zoveel mogelijk gebruik te maken van tweefactor-authenticatie (2FA). Ook adviseert het NCSC om sterke wachtwoorden te gebruiken en om een wachtwoordmanager te overwegen. Met deze technieken kan een kwaadwillende moeilijker toegang krijgen tot accounts en zijn gebruikers beter beschermd.

Verder is er een (Engelstalige) factsheet gepubliceerd die gaat over het gebruik van wachtwoorden. Deze is hier te downloaden.