‘Groei van malware is in tweede kwartaal opnieuw gedaald’

Het aantal nieuwe malware-varianten is opnieuw gedaald. Volgens cijfers van McAfee is in het tweede kwartaal het aantal malware-exemplaren gedaald tot ongeveer 1 miljoen. In het eerste kwartaal van dit jaar was het ook al gedaald ten opzichte van eind 2017.

Maar we moeten nog niet te vroeg juichen want de totale hoeveelheid malware is nog altijd indrukwekkend (bijna 16 miljoen stuks, zie de grafiek), constateert McAfee in het Threats Report September 2018 (pdf).

Een andere, minder opvallende, conclusie is dat het gebruik van coinminers nog steeds flink in de lift zit. Een coinminer gebruikt de pc van een slachtoffer om ongemerkt op de achtergrond cryptovaluta aan te maken. In het tweede kwartaal werden er 2,5 miljoen nieuwe coinminer-bestanden geteld.

In de Verenigde Staten werden in het tweede kwartaal de meeste botnet controlservers aangetroffen (36%). Ook Duitsland scoort hoog met 14%. Nederland staat met Rusland op een gedeelde vierde plaats (elk 5%), volgens McAfee.