‘Grotere bedrijven vaker slachtoffer van ICT-incidenten’

Kleine bedrijven hebben minder vaak te maken met een cyberaanval dan grotere. Van de bedrijven met 2 tot 10 medewerkers werd 9% in 2016 geconfronteerd met een cyberaanval. Bij bedrijven met 250 of meer medewerkers kwam dit bij 39% voor. Dit meldt het CBS op basis van de Cybersecuritymonitor 2018.

Ook hebben bedrijven met meer dan 250 medewerkers vaker last van uitval door storingen. “Dat grotere bedrijven meer last hebben van ICT-incidenten kan samenhangen met het feit dat daar meer mensen met een computer werken, wat de kans op incidenten groter maakt. Daarnaast hebben grotere bedrijven ook vaak een complexere ICT-infrastructuur, waarmee meer mis kan gaan”, aldus het CBS.

Het aantal ICT-incidenten verschilt volgens de onderzoekers per bedrijfstak. Zo geven vooral de kleine bedrijven in de ICT-sector (12%) en de industrie (10%) vaak aan last te hebben van ICT-incidenten door aanvallen van buitenaf. Kleine bedrijven in de horeca (6%) en de gezondheids- en welzijnszorg (5%) hadden minder vaak te kampen met cyberaanvallen.

Opmerkelijk is dat ICT-incidenten bij kleine bedrijven veel vaker een interne oorzaak hebben, bijvoorbeeld verkeerd geïnstalleerde soft- of hardware of onbedoelde onthulling van gegevens door een medewerker. Bij kleine bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen hadden 2 op de 3 ICT-incidenten een interne oorzaak. Bij grotere bedrijven met 250 of meer werkzame personen was dat 2 op de 5.