Schade van een datalek wordt steeds ernstiger

Hoewel het totaal aantal datalekken in de eerste helft van 2018 is afgenomen, neemt de hoeveelheid data die met die incidenten uitlekt wel snel toe.

Dat is een van de bevindingen van Gemalto op basis van de zogeheten Breach Level Index, een wereldwijde database met informatie over datalekken. Daarin staat dat in de eerste helft van 2018 maar liefst 945 datalekken zijn onthuld, waardoor wereldwijd 4,5 miljard records werden aangetast. Social media is dit jaar de sector waar de meeste persoonsgegevens zijn buit gemaakt.

“Het is opvallend dat het aantal datalekken is afgenomen, maar het aantal aangetaste records toeneemt. Dit duidt op steeds ernstiger wordende misdrijven waar we niet gerust onder kunnen blijven”, reageert Dirk Geeraerts, identity en data protection expert bij Gemalto.

Minder encryptie

In de eerste zes maanden van 2018 zijn er dagelijks meer dan 25 miljoen records aangetast of ontmaskerd, inclusief medische, creditcard- en financiële gegevens of persoonlijk identificeerbare informatie, aldus Gemalto. Dit is met name zorgwekkend, omdat slechts 1% van de gestolen, verloren of gecompromitteerde gegevensrecords werd beschermd door encryptie om de informatie onbruikbaar te maken. Dit is een daling van 1,5 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017.

Het rapport van de Breach Level Index is te downloaden op de site van Gemalto.