CBS: Bijna de helft mobiele telefoons is slecht beveiligd

Mobiele telefoons worden nog steeds slecht beveiligd. Bijna een kwart van de Nederlanders zegt helemaal geen beveiligingsapp te hebben geinstalleerd. En een kwart zegt niet te weten of zijn mobiel is voorzien van een vorm van beveiliging.

Dat zijn resultaten waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag naar buiten is gekomen. Iets meer dan de helft (52%) van de ondervraagde Nederlanders heeft geen beveiligingsprogramma op zijn telefoon geïnstalleerd. Bijna een kwart (24%) van de ondervraagde mobiele-telefoongebruikers zegt helemaal geen beveiligingssoftware op het apparaat te hebben.

Van de personen met een mobiele telefoon zei in 2017 bijna een kwart (24%) niet te weten of het apparaat is voorzien van enige vorm van beveiligingssoftware. Van de personen met een computer gaf 7% aan dit eigenlijk niet te weten.

12- tot 25-jarigen en personen van 65 jaar en ouder wisten het vaakst niet of hun computer en/of mobiele telefoon is voorzien van een beveiliging. Daarbij is overigens een opvallend verschil te zien tussen mannen en vrouwen, aldus het CBS. Van de vrouwen wist 31% niet of de mobiele telefoon over beveiligingssoftware beschikt. Voor mannen lag dit percentage lager, 17%.

Volgens de onderzoekers vertrouwen gebruikers van mobiele telefoons -meer dan computergebruikers- op beveiligingssoftware die is meegeleverd met het besturingssysteem.

De resultaten van de Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS zijn overigens geen verrassing. Onlangs zei Eddy Willems van G DATA tijdens de Security Summit ook al dat een groot deel van de mobiele telefoons nog altijd slecht beveiligd wordt. Een uitgebreid verslag van de Security Summit volgt binnenkort in het Security Dossier van Channelconnect.