‘IT-managers ongerust over eigen gebrekkige cybersecurity’

Veel Nederlandse IT-managers die bij middelgrote en grote organisaties werken, maken zich zorgen over de cybersecurity van hun werkgever. En die zorgen zijn terecht, zegt Dave Maasland, CEO van IT-beveiliger ESET.

ESET stelde aan 459 IT-beslissers van bedrijven met 250 medewerkers en meer de vraag hoe zij de cybersecurity in hun organisaties beoordelen. Bijna de helft van hen (45%) maakt zich zorgen over de beveiliging. Ze vrezen vooral voor datalekken, DDoS-aanvallen en ransomware-aanvallen.

De belangrijkste redenen voor hun zorgen zijn het gebrek aan kennis en te weinig focus op cybersecurity binnen de organisatie, meldt ESET.

Van de IT-beslissers die zich juist geen zorgen maken over de cybersecurity, meent tweederde de beveiliging goed op orde te hebben. Ook denkt ruim een kwart van de IT-beslissers zonder zorgen dat hun organisatie ‘niet interessant is voor internetcriminelen’.

Directeur Dave Maasland zegt dat de zorgen van IT-beslissers terecht zijn omdat hij het beeld herkent dat grote organisaties de basisbeveiligingsmaatregelen niet altijd op orde hebben. “Wel is het goed om te horen dat acht op de tien organisaties continu bezig zijn met de verbetering van hun cybersecurity.”