Brussel wil misbruik van data EU-burgers voorkomen

De Europese Commissie bereidt een wetswijziging voor die moet voorkomen dat Europese politieke partijen misbruik maken van persoonlijke gegevens van burgers, zoals in het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica gebeurde.

Het Britse onderzoeksbureau Cambridge Analytica misbruikte persoonlijke data via Facebook om de laatste presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten te beïnvloeden.

Het FD schrijft dat de sancties kunnen neerkomen op een boete van 5% van het jaarlijkse partijbudget. “Het is bedoeld om er zeker van te zijn dat zoiets als met Cambridge Analytica nooit kan gebeuren in de Europese Unie”, aldus een ambtenaar tegenover de Britse zakenkrant Financial Times.

Het voorstel van de Europese Commissie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement.

De maatregel kan pas doorgevoerd worden als alle lidstaten en het Europees Parlement ermee hebben ingestemd.