Vodafone beveiligt slimme e-bikes tegen diefstal

Vodafone introduceert in Duitsland samen met inkooporganisatie ZEG e-bikes die tegen diefstal zijn beveiligd met Internet of Things (IoT)-technologie. Alle nieuwe e-bikes van het premiummerk ZEMO worden voorzien van een sim-kaart.  

Fietsendiefstal is niet alleen in Nederland een probleem. Ook het Duitse dievengilde slaat geregeld toe. Per uur worden 35 fietsen gestolen bij de oosterburen. Dat komt neer op ruim 300.000 per jaar. Dat valt overigens nog mee in vergelijking met ons land. In het fietsgekke Nederland worden naar schatting jaarlijks zo’n 450.000 fietsen gestolen.

Zowel in Nederland als in Duitsland zijn e-bikes populair onder dieven. Het is fietsfabrikanten er veel aan gelegen om daar wat tegen te doen. Vodafone en ZEG hebben voor fietsmerk ZEMO technologie ontwikkeld die alarm slaat als een e-bike wordt gestolen. Dit werkt met geofencingtechnologie. Als de fiets buiten een bepaalde zone komt, gaat het alarm af. Dit is mogelijk dankzij een speciale app in combinatie met een IoT-simkaart van Vodafone.

Met de app kan de gestolen fiets nauwkeurig worden gelokaliseerd. De app analyseert ook het fietsgedrag van de gebruiker. Er verschijnt informatie over gemiddelde snelheid, calorieverbruik et cetera. Voor de dienst wordt eenmalig 99 euro betaald. Daarna geldt een maandbedrag van 2,75 euro. De ‘slimme’ e-bikes zijn verkrijgbaar vanaf 3499 euro. De diefstalbescherming werkt in heel Europa, dus ook wie op fietsvakantie gaat is beveiligd.

Vodafone e-bike