Cybercrimineel zoekt naar slecht beveiligde cloudinfrastructuur

Cloudinfrastructuur is een van de favoriete doelwitten geworden van cybercriminelen. Dat constateert Check Point in een rapport over de cyberdreigingen gedurende de eerste helft van 2018.

Een opvallende trend dit jaar is het aantal aanvallen op cloudinfrastructuur, zo melden de onderzoekers. “Omdat de enorme hoeveelheid gevoelige gegevens samen met de beschikbare computerkracht zich in de cloudomgeving bevinden, heeft dit platform snel de aandacht van de aanvallers getrokken.”

In het afgelopen jaar heeft 51% van de organisaties wereldwijd te maken gehad met cloudgabseerde aanvallen. Daaronder zijn ook bedrijven als Intel, Honda en FedEx.

Verschillende cloudgebaseerde aanvallen die te wijten zijn aan slecht beveiligde cloudomgevingen, hebben geleid tot data-exfiltratie en het uitlekken van vertrouwelijke gegevens.

Een andere opvallende trend is die van cryptominers en andere crypto-gerelateerde malware. In het eerste halfjaar heeft het gebruik van cryptominers het gebruik van ransomware ingehaald, aldus Check Point.