Agentschap Telecom wil maatregelen om onveilige IoT-apparaten te weren

Er moeten minimumeisen en standaarden komen om de veiligheid van Internet of Things (IoT)-apparaten te waarborgen. Dat vindt het Agentschap Telecom. De organisatie waarschuwt voor het aantal kwetsbare apparaten dat verbonden is met internet. 

Er komen steeds meer onveilige apparaten op de markt waar internetcriminelen op kunnen inbreken, schrijft het agentschap. Dat kan leiden tot grootschalige uitval van ICT-netwerken en geautomatiseerde bedrijfsprocessen.

Het agentschap wil standaarden waar IoT-apparatuur minimaal aan moet voldoen. Daarbij verwijst de organisatie naar de Europese CE-markering. Met zo’n markering verklaart de fabrikant dat apparatuur geen storing op radio-apparatuur veroorzaakt. Het gaat om zelfcertificering. In de meeste gevallen is een toetsing door een derde partij niet nodig.

Door dit systeem uit te breiden met eisen aan digitale veiligheid kan IoT-apparatuur snel worden verbeterd, verwacht het agentschap. Het pleidooi is een reactie op de toename van het aantal kwetsbare apparaten. De laatste tijd kwamen er onder meer berichten naar buiten over onveilige smart-horloges voor kinderen, waarmee hackers hun locatie konden zien.

Het agentschap vindt dat er maatregelen nodig zijn, nog voordat er wetgeving komt voor de cyberveiligheid van apparatuur. De organisatie pleit voor voorlichting om consumenten bewust te maken van de gevaren. Ook zou de industrie meer verantwoordelijkheid moeten nemen door cyberveiligheid in acht te nemen bij het ontwerpen van producten.