Fortinet: gebruik cryptojacking in een kwartaal verdubbeld

De toename in het volume en de complexere varianten van ransomware blijven een groot probleem voor organisaties. Vooral in de sectoren gezondheidszorg, onderwijs en financiële diensten is het probleem groot.

Dat stelt beveiligingsbedrijf Fortinet in haar kwartaalrapport over het eerste kwartaal van 2018. Volgens de statistieken was vooral de GandCrab ransomware hardnekkig in januari. Daarnaast werden ook BlackRuby en SamSam veel aangetroffen.

FortiGuard Labs, het onderzoeksteam van Fortinet, constateert verder een flinke toename in het gebruik van cryptojacking. Daarbij kapen criminelen als het ware systemen om een deel van de rekenkracht van de pc van het slachtoffer te gebruiken voor het ‘minen’ van cryptovaluta. Een op de vier bedrijven (28%) had in het eerste kwartaal last van cryptojacking. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017 (13%).

Tot slot merkt Fortinet op dat hoewel het aantal detecties van exploits per organisatie is gedaald tot 13%, het aantal unieke exploit-detecties wel is gegroeid met 11%. Dat lijkt erop te wijzen dat cybercriminelen steeds beter worden in het toepassen van de juiste exploit op het juiste slachtoffer.