Nederlandse overheid weert Kaspersky software

De Nederlandse overheid en bedrijven en organisaties met vitale diensten gaan als voorzorgsmaatregel het gebruik van beveiligingssoftware van Kaspersky Lab weren.

Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. “Om de nationale veiligheid te waarborgen heeft het kabinet besloten het gebruik van Kaspersky antivirussoftware uit te faseren voor het Rijk en de vitale sector geadviseerd hetzelfde te doen.”

Deze voorzorgsmaatregel wordt genomen omdat antivirussoftware diep in systemen zit en misbruik een groot veiligheidsrisico kan vormen. Russische wetgeving verplicht bedrijven als Kaspersky samen te werken met de Russische overheid, aldus het ministerie.

Omdat Rusland een actief offensief cyberprogramma heeft dat onder meer gericht is op Nederland en vitale Nederlandse belangen, heeft het kabinet geconcludeerd dat het risico op digitale spionage en sabotage bij de Rijksoverheid en de vitale sector aanwezig is.

Kaspersky was al enige tijd bezig om de kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland te verhuizen, en lees hier de reactie van Kaspersky op de huidige ontwikkelingen.