Gemalto introduceert nieuwe end-to-end beveiligingsoplossing voor smart energy

ICT-beveiliger Gemalto introduceert een end-to-end beveiligingsoplossing voor de energiesector. Fabrikanten van slimme meters en netbeheerders kunnen hiermee zorgen voor een optimale beveiliging van smart grids. 

Wereldwijd gebruiken steeds meer netbeheerders slimme meters om informatie over het stroomverbruik digitaal te ontvangen. Kenmerkend voor dit soort systemen is dat ze een lange levenscyclus hebben. Een slimme meters plaats je niet voor een paar jaar. Gedurende zo’n lange periode kunnen de eisen en gevaren wijzigen. De oplossing van Gemalto zorgt vandaag en in de toekomst voor een goede beveiliging, belooft het bedrijf.

Moderne energienetten worden ook wel omschreven als smart grids. Er gaan gegevens van miljoenen huishoudens en bedrijven overheen. Dat levert waardevolle informatie. Daarmee kan stroom worden bespaard en slimmer worden omgegaan met de beschikbare energie. Smart grids zijn essentieel bij de overgang op duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Een smart grid kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de wasmachine start als de zon schijnt, waardoor de energie van zonnepanelen optimaal wordt ingezet.

Het aantal verbindingen in smart grids zal de komende periode jaarlijks met 30 procent groeien, is de verwachting. Die groei zorgt ook voor onaangename belangstelling. Het aantal cyberaanvallen neemt toe. Hackers hebben verschillende redenen om in te breken. Ze willen bijvoorbeeld frauderen met energieverbruik, een huishouden bespioneren of het energienet instabiel. Goed beveiligen van smart grids is dus essentieel, al was het maar omdat een serieuze hack desastreuze gevolgen kan hebben.

De nieuwe securityoplossing van Gemalto is speciaal ontwikkeld voor de energiesector. Er is sprake van een end-to-endbescherming tussen energiemeters, dataverzamelaars en energiebedrijven. Hierdoor blijft data 24 uur per dag beschikbaar. Dankzij geavanceerde authenticatietechnieken en sterke encryptie wordt toegang tot gevoelige gegevens beveiligd.