‘Criminelen hebben minder interesse in ransomware’

De malware WannaCry heeft vorig jaar gezorgd voor een toename van het aantal ransomware-aanvallen met 400%. Tot die conclusie komt de Finse beveiliger F-Secure in het rapport ‘The Changing State of Ransomware’.

Veel voorkomende ransomware-families waren Locky, Cryptolocker en Cerber. WannaCry liet zich in 2017 het meest gelden en was goed voor 9 op de 10 van alle ransomware-detecties.

De aanvallen met andere ransomware-varianten namen het afgelopen jaar juist af. Dit lijkt te wijzen op een verandering in de manier waarop cybercriminelen ransomware inzetten, aldus F-Secure.

“Cybercriminelen hebben de afgelopen jaren diverse nieuwe vormen van ransomware ontwikkeld. Het lijkt er op dat ‘de goudkoorts’ rond ransomware voorbij is. We zien dat ‘door de wol geverfde’ afpersers bedrijven met ransomware blijven bestoken, omdat WannaCry voor iedereen duidelijk heeft gemaakt hoe kwetsbaar bedrijven zijn”, vertelt Sean Sullivan, beveiligingsadviseur bij F-Secure.

Hoewel WannaCry in de tweede helft van 2017 prominent aanwezig bleef, leek het gebruik van andere vormen van ransomware af te nemen. Volgens Sullivan wijst dit erop dat amateur-cybercriminelen hun belangstelling voor ransomware beginnen te verliezen. Door de stijging van de koers van de Bitcoin, lijkt de interesse verschoven te zijn naar cryptomining.