Citrix brengt ‘pro-actieve’ securitydienst voor multicloudomgevingen

Met een nieuwe dienst die dit kwartaal uit moet komen wil Citrix inzicht bieden in het gedrag van gebruikers binnen de hele organisatie. Volgens de leverancier vereenvoudigt de dienst de beveiliging, beheer en het gebruik van de volledige infrastructuur, inclusief multicloud.

Zelflerend

Citrix Analytics, zoals de dienst heet, detecteert afwijkend gedrag door machine learning en kunstmatige intelligentie aan te wenden. De gegevens worden verzameld vanuit cloud en on-premise-systemen en gebruikt om snel interne en externe dreigingen te identificeren en aan te pakken. Citrix Analytics maakt het mogelijk een op risico-analyses gebaseerd beveiligingsmodel toe te passen, waarin de behoefte van gebruikers aan snelle toegang tot gegevens wordt afgestemd op de noodzaak vanuit IT om de bedrijfsomgeving actief te beveiligen.

De nieuwe service zoekt volgens Citrix actief en op een veilige manier naar samenhang tussen de interacties van gebruikers met de applicaties, apparaten, netwerken en gegevens in de eigen productreeks en clouddiensten, om verdachte activiteiten tijdig te detecteren en het ongeautoriseerd vrijgeven van gegevens te voorkomen. Door de locatie van en de toegang tot gegevens volledig inzichtelijk te maken, stelt Citrix Analytics organisaties in staat data te bewaken en te beheren terwijl het zich verplaatst door eindpunten, datacenters, mobiele apparaten en hybride en multi-clouds. Het overzicht van datalogs en toegangsverzoeken geeft klanten inzicht in gegevensstromen, waarmee ze kunnen voldoen aan de beveiligings- en toezichtsverplichtingen die worden gesteld door verschillende beveiligingsstandaarden en -voorschriften, zoals de AVG –ook wel bekend als GDPR-, HIPAA en Sarbanes-Oxley (SOX).

GDPR

“Met nog slechts een maand te gaan tot de AVG, moeten bedrijven zorgen dat ze weten waar hun gegevens zijn, wie er toegang toe heeft, en de juiste technische en organisatorische beveiligingscontroles uitvoeren. De Citrix Analytics service helpt onze klanten hun systemen veilig te ontwerpen en de beveiliging van hun gegevens permanent te bewaken”, aldus Peter Lefkowitz, hoofd privacy en digital risk officer bij Citrix.

De service gebruikt een gesloten systeem voor analyse van gegevens over de toegang tot applicaties en documenten, het gebruik van apparaten en het netwerkverkeer. Dit geeft uitgebreid inzicht in het gedrag van gebruikers, entiteiten of “dingen” en maakt context gebaseerde beveiligingsopties mogelijk. De gedragsinzichten die deze service biedt, geven organisaties de mogelijkheid gedrag proactief te controleren en het tijdig te detecteren als dat gedrag buiten de norm valt. Daarmee kunnen bijvoorbeeld phishing en ransomware aanvallen tijdig worden opgevangen.

“Citrix stelt klanten in staat een betrouwbaar beveiligingsmodel op te leggen dat is ontworpen om kwaadwillenden weg te houden van bedrijfsapplicaties en gegevens, waar ze zich ook bevinden. De Citrix Analytics service maakt gebruik van machine learning en AI om elke klant een uniek inzicht te geven in zijn organisatie, inclusief waar zijn gegevens zich bevinden en wie er toegang toe probeert te krijgen. Klanten kunnen dit inzicht gebruiken om zich proactief te verdedigen tegen aanvallen en abnormaal gedrag te signaleren om hun gegevens te beschermen”, zegt Stan Black, chief security and information officer bij Citrix.

Citrix Analytics is momenteel beschikbaar in een gelimiteerde preview-versie. De productie-release komt naar verwachting nog dit kwartaal beschikbaar.