Overheid krijgt meer inspraak in Fox-IT

De overheid krijgt meer zeggenschap over Fox-IT, het cyberbeveiligingsbedrijf uit Delft dat onder meer waakt over Nederlandse staatsgeheimen. Dat blijkt uit een recente statutenwijziging bij dochteronderneming Fox Crypto waarover het FD schrijft.

De Nederlandse overheid en Fox-IT hebben vastgelegd dat het bedrijf bij fusies en statutenwijzigingen toestemming moet krijgen van het ministerie van Defensie.

Fox-IT werd in 2015 verkocht aan de Britse investeerder NCC Group. Dat leidde tot zorgen bij de Rijksoverheid over de veiligheid van de staatsgeheimen.

Na de overname ging de overheid alsnog met Fox-IT in onderhandeling om te proberen meer grip te krijgen op het bedrijf. Het bedrijf scheidde op verzoek van het ministerie de ICT-systemen van Fox Crypto van die van de rest van het bedrijf, aldus het FD.

Afhankelijk

De wederzijdse afhankelijkheid tussen Fox-IT en de Nederlandse overheid is groot. Bij de divisie Crypto is 90% van de inkomsten afkomstig van die overheid, vertelde toenmalig bestuurder Ronald Prins vorig jaar op een persbijeenkomst van het bedrijf.

Andersom kan de overheid de beveiliging van staatsgeheimen niet zomaar aan een andere partij geven. De kennis van Fox-IT is zeer gespecialiseerd en bovendien ligt uitwijken naar een buitenlands bedrijf ligt vanwege de aard van de te beveiligen informatie zeer gevoelig.