Zijn wachtwoordmanagers binnenkort overbodig?

Het bedenken en onthouden van goede wachtwoorden is voor velen een probleem. Mogelijk komen Google, Mozilla en Microsoft binnenkort met een antwoord.

Google, Mozilla en Microsoft willen hun browsers (respectievelijk Chrome, Firefox en Edge) voorzien van ondersteuning voor een authenticatie waardoor gebruikers geen wachtwoorden meer hoeven in te vullen, dat schrijft Cnet.

De ondersteunde WC3-webverificatie-API (ook bekend als WebAuthn) zal standaard worden ingebouwd in Chrome en Firefox. Hiermee kan de beveiliging worden beheerd zonder gebruikersnamen en wachtwoorden, waarbij identificatiegegevens worden opgeslagen via unieke cryptografische-codes op andere apparaten, zoals smartphones.

Hierdoor kunnen ook pincodes, vingerafdrukken, gezichtsscans en andere biometrische gegevens toegang geven tot sites via een verbonden apparaat.

Minder phishing

De nieuwe functie moet het risico om slachtoffer te worden van phishing verkleinen. Een bijkomend voordeel is volgens CNet bovendien dat er meer gebruik gemaakt zal worden van NFC, Bluetooth en usb-apparaten om de beveiligingscodes te genereren.

De nieuwe functie moet ergens in de komende maanden worden uitgebracht, te beginnen met updates voor Firefox en Chrome die in mei zijn gepland.