Worden ervaren gamers de nieuwe CSO’s?

De toekomstige cybersecurity-specialisten moeten mogelijk gezocht worden in de groep gamers. Bijna driekwart (72%) zegt in een onderzoek van McAfee dat het aannemen van ervaren gamers een goede oplossing zou zijn om het tekort aan security-specialisten op te lossen.

De onderzoekers stellen vast dat er een groeiend tekort is aan cybersecurity-specialisten. Volgens McAfee moet het aantal security-specialisten bij bedrijven met 24% groeien om adequaat te kunnen optreden tegen cyberdreigingen.

Die kandidaten kunnen wellicht gevonden worden in de groep enthousiaste gamers. “De uitkomsten van het rapport wijzen erop dat gamers die meedoen met online competities uitstekende kandidaten zijn om het tekort aan security-specialisten op te vullen”, stelt McAfee.

Eigenschappen

“Bijna alle respondenten (92%) zijn van mening dat gaming helpt bij het opbouwen van ervaringen en skills die essentieel zijn in het gevecht tegen cybercriminelen: logica, doorzettingsvermogen en inzicht in hoe het beste om te gaan met tegenstanders.” Ook zouden gamers een ‘frissere blik’ hebben.

Volgens de onderzoekers wordt ‘gamification’ – de inzet van gaming-elementen – steeds belangrijker als middel om de cybersecurity te verbeteren. Te denken valt dan aan hackathons, capture-the-flag, red team-blue team of bonusprogramma’s voor het opsporen van softwarebugs.