G Data heeft groei van malware onderschat

Nieuwe cijfers van beveiligingsbedrijf G Data tonen aan dat in 2017 8,4 miljoen stuks malware zijn geteld door G Data. Een dramatisch record, dat veel hoger is dan het bedrijf zelf had verwacht.

“In 2015 dachten we dat de jaarlijkse toename van nieuwe malware zich had gestabiliseerd. In 2016 zagen we al dat deze gedachte niet geheel klopte. In 2017 werd pas echt duidelijk hoe ver we ernaast zaten”, aldus een woordvoerster. Voor 2017 had G Data ongeveer 7,4 miljoen schadelijks codes voorspeld. Dat zijn er ongeveer een miljoen meer geworden.

Het bedrijf zelf spreekt van een ‘dramatisch record’. In de eerste helft van 2017 werden meer nieuwe malware-exemplaren aangetroffen dan in de tweede helft. Gemiddeld werden in heel 2017 niet minder dan 959 stuks nieuwe malware per uur ontdekt, oftewel 16 per minuut.

Het meest verwoestend en bedreigend voor computers is nog altijd ransomware. “Ransomware behoort tot de meeste productieve malware-soort.” Toch lijkt het aantal aanvallen met ransomware mee te vallen vergeleken met andere soorten malware.