‘Onveilige IoT-apparaten catastrofaal voor IT-security’

Bij een groot deel van de IT-risk managers heerst angst voor beveiligingsincidenten nu het gebruik van Internet of Things-apparaten snel groeit.

Het aantal IoT-apparaten binnen organisaties neemt snel toe en daarmee ook het beveiligingsrisico dat die apparaten met zich meebrengen. Bijna alle organisaties vrezen dat een hack via een IoT-apparaat ‘catastrofaal’ zal zijn voor de organisatie.

Dat schrijft Techrepublic op basis van onderzoek van het Amerikaanse Ponemon Institute.

Voor het onderzoek zijn 605 IT-professionals ondervraagd. Maar liefst 97% zegt dat een beveiligingsincident met een onveilig IoT-apparaat dus heel slecht voor de organisatie zal zijn. Vier van de vijf ondervraagden denkt dat in de komende twee jaar een datalek zal plaatsvinden dankzij onveilige IoT-apparaten.

Een meerderheid (60%) denkt bovendien dat het zakelijk IoT-ecosysteem getroffen kan worden door ransomware-aanvallen.

Zorgwekkender is misschien wel dat minder dan de helft (45%) van de respondenten denkt dat het mogelijk is om alle IoT-apparaten goed in kaart te brengen. Van hen gelooft 19% dat ze zelfs maar voor de helft weten welke internetapparaten er allemaal gebruikt worden binnen hun organisatie. Het gebrek aan gecentraliseerd beveiligingsbeheer is de grootste uitdaging, volgens bijna 90% van de ondervraagden.