Apple actiever in aanbieden kinderbeveiliging

Apple heeft een internetpagina gemaakt waar gezinnen de iPhones, iPad en Macs beter mee kunnen beveiligen voor het gebruik door kinderen.

Op apple.com/families zijn tips en tools te vinden die het gemakkelijker maken om restricties in te stellen. De mogelijkheden om iOS beter te beveiligen voor het gebruik door kinderen, staan op deze pagina beschreven. Een groot deel van die functies zat overigens al in iOS, maar Apple heeft ze nu beter uitgelegd.

Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van de camera door een social media-app worden geblokkeerd om te voorkomen dat kinderen foto’s van zichzelf versturen. Ook kan de content die met de Safari-browser wordt opgezocht, op leeftijd en inhoud worden gefilterd.

Open brief

De actie van Apple volgt na een open brief die investeerder JANA Partners in januari publiceerde. In de brief wordt Apple opgeroepen om haar verantwoordelijkheid te nemen door ouders meer keuzemogelijkheden en tools te bieden en er zo voor te zorgen dat jonge consumenten Apple-producten optimaal kunnen gebruiken.

In de brief wordt verwezen naar een onderzoek waaruit blijkt dat twee derde van de 2300 ondervraagde leraren in de VS merkt dat leerlingen in de klas worden afgeleid door smartphones en tablets. Daarmee wordt het voor leerlingen steeds moeilijker om zich te concentreren op de les.

Amerikaanse tieners besteden circa drie uur per dag online door met elektronische apparaten. Bij de groep onderzochte leerlingen die 5 uur of langer per dag online waren, werd een hoger risico op zelfmoord geconstateerd, dan bij degenen die minder dan een uur per dag kwijt zijn aan internet.

foto: Flickr