Feitenkennis over ‘Sleepwet’ valt tegen

Het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is komende woensdag al, maar volgens beveiligingsbedrijf Fox-IT weten velen niet goed waar deze wet over gaat.

Van de 3700 mensen die de afgelopen weken de online kennisquiz Wiv factchecker volledig hebben ingevuld, bleek slechts 10% alle vragen goed te kunnen beantwoorden. 28 procent had een van de zes stellingen fout.
Opvallend is dat zelfs onder de meer technische doelgroep van Fox-IT slechts weinig mensen (10%) alle stellingen goed wisten te beantwoorden.

De factchecker van Fox-IT ‘overdewiv.nl’ belicht één onderdeel van de bijzondere bevoegdheid ‘onderzoek van communicatie: De OOG-interceptie. Dit is het meest besproken onderdeel van de Wiv en wordt in de volksmond ook wel het sleepnet genoemd. Bezoekers kregen daarover zes stellingen voorgeschoteld.

De Wiv 2017 is een complexe wet met een technische inslag, stelt het beveiligingsbedrijf. Fox-IT wilde met de quiz mensen de feiten van fictie laten scheiden. Of dat gelukt is, valt te bezien. “Waarschijnlijk zijn deze cijfers niet representatief voor heel Nederland”, stelt het bedrijf zelf, “omdat Fox-IT haar achterban via de website en social media heeft opgeroepen om de factchecker te bezoeken.”

De factchecker blijft online tot en met het referendum van 21 maart.