8 security-bedrijven richten Cyberveilig Nederland op

Acht cybersecurity bedrijven hebben samen de brancheorganisatie Cyberveilig Nederland opgericht. Deze organisatie moet de digitale weerbaarheid van Nederland vergroten en de kwaliteit en transparantie binnen de cybersecurity sector verhogen.

Initiatiefnemers van Cyberveilig Nederland zijn Computest, Fox-IT, Guardian360, Hoffmann, Motiv, Northwave, QSight IT en Zerocopter . Zij nodigen andere dienstverleners uit de sector uit om zich ook bij de organisatie aan te sluiten.

Aanleiding voor het oprichten van Cyberveilig Nederland zijn onder meer de grote cyberaanvallen WanaCry en notPetya van vorig jaar. Dit heeft geleid tot een sterkere vraag naar cybersecurity-dienstverlening. Er worden echter veel diensten aangeboden waarbij transparantie en een garantie voor kwaliteit ontbreekt. Beide elementen zijn cruciaal om het vertrouwen in de sector te waarborgen, stellen de initiatiefnemers van Cyberveilig Nederland.

Meer transparantie

“Organisaties hebben inmiddels de keuze uit veel verschillende informatiebeveiligingsdiensten en vinden het lastig om een goede selectie te maken”, aldus Aksel Dorèl, algemeen directeur van Motiv. “Ook is het een uitdaging om een goede inschatting te kunnen maken van de prijs-kwaliteit verhouding. Het is dus meer dan noodzakelijk dat wij als sector hierin meer transparantie gaan bieden en gezamenlijk goede kwaliteitskeurmerken ontwikkelen.”

De nieuwe brancheorganisatie wil ook in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de overheid, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). “Met dit initiatief vertegenwoordigen wij de branche voor het eerst volledig direct, in plaats van indirect zoals bij de diverse platformen en belangenverenigingen momenteel het geval is”, zegt Steven Dondorp, algemeen directeur van Northwave.

Leiding

Cyberveilig Nederland zal worden geleid door Petra Oldengarm, tot voor kort Director Cybersecurity bij Hoffmann en al jaren actief in het werkveld van de informatiebeveiliging. Zij wordt hierin bijgestaan door Liesbeth Holterman.