Fortinet voegt artificial intelligence toe aan beveiligingsportfolio

Beveiligingsbedrijf Fortinet heeft een nieuwe oplossing voor aanvalsdetectie en bedreigingsinformatie gelanceerd: FortiGuard Artificial Intelligence (AI). Dit systeem is ingebouwd in het threat intelligence services-platform van Fortinet en zorgt voor geautomatiseerde detectie en analyse van bedreigingen.

FortiGuard AI is een systeem voor bedreigingsdetectie dat gebruikmaakt van een voortdurend leerproces voor het zelfstandig verzamelen, analyseren en categoriseren van bedreigingsinformatie (machinelearning). Dit gebeurt met een hoge mate van nauwkeurigheid en de snelheid van machines.

Het gebruik van kunstmatige intelligentie en automatisering voor cyberaanvallen zal naar verwachting in 2018 en de jaren daarop verder toenemen, stelt Fortinet. Dit geeft de aanzet tot een cyberwapenwedloop: beveiligingsoplossingen moeten met een steeds grotere snelheid en op steeds grotere schaal opereren. Ook cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van geautomatiseerde bedreigingen voor het overbelasten van verdedigingsmechanismen.

Met het oog op de verwachte toename van de snelheid en schaalomvang van cyberaanvallen hebben de technici van FortiGuard een geautomatiseerd systeem op basis van machinelearning ontwikkeld dat in staat is om de enorme hoeveelheid bedreigingsinformatie snel en accuraat te verwerken om nieuwe bedreigingen te kunnen identificeren. Zij maken gebruik van uiterst geavanceerde technologie voor het analyseren van bedreigingsinformatie die wordt verzameld via een wereldwijd netwerk van ruim drie miljoen beveiligingssensoren.

Algoritmes

FortiGuard AI is vijf jaar lang onder toezicht van experts getraind op basis van speciale leertechnieken. Het systeem analyseert wekelijks miljoenen malware-fragmenten. FortiGuard AI gebruikt geavanceerde algoritmes om proactief te bepalen of een fragment al dan niet een bedreiging vertegenwoordigt. Vervolgens genereert het bedreigingsinformatie voor het bijwerken van de malware-signatures die door de Fortinet Security Fabric worden gebruikt.

”Het systeem zorgt voor een snelle, flexibele en accurate identificatie en analyse van bedreigingen”, zegt Phil Quade, chief information security officer bij Fortinet. ”Dit maakt proactieve detectie van bedreigingen mogelijk met de snelheid en schaalbaarheid van machines. Beveiligingsanalisten en netwerkbeheerders houden daarmee meer tijd over voor het doen van onderzoek naar problemen van een hogere orde. FortiGuard AI vermindert de blootstelling aan zero day-aanvallen en minimaliseert de risico’s voor klanten van Fortinet, terwijl het aanvallers op hogere kosten jaagt.”