Avast waarschuwt MWC-bezoekers voor cryptomining via mobieltjes

Securitybedrijf Avast waarschuwt tijdens het Mobile World Congress in Barcelona voor kwetsbaarheden in mobieltjes en IoT-apparaten waardoor Monero cryptomunten kunnen worden gecreëerd.

Deze werkwijze is het afgelopen jaar in toenemende mate door cybercriminelen om op de achtergrond cryptomunten te genereren.

Tijdens een demonstratie op het Mobile World Congress toont Avast hoe cybercriminelen mobiele telefoons van bezoekers voor dit doel misbruikt kunnen worden.

Vier dagen

Avast heeft berekend dat er meer dan 15.800 apparaten nodig zijn om 1000 Dollar in Monero coins te minen in de vier dagen tijd dat de MWC duurt. Een nadeel van deze manier van cryptomunten minen, is namelijk dat IoT-apparaten over het algemeen over niet veel rekenkracht beschikken.

Uit een inventarisatie met de zoekmachine Shodan.io blijkt dat er op dit moment alleen in Barcelona al ruim 58.000 smart apparaten kwetsbaar zijn voor deze wijze van misbruik, schrijft Gagan Singh, Senior Vice President and General Manager, Mobile, bij Avast.

Bewustwording

Avast wil met dit experiment in Barcelona de bewustwording rond de beveiliging van IoT-apparaten vergroten. Ook probeert het meer zichtbaarheid te genereren voor haar eigen product Avast Smart Life waarmee IoT-apparaten kunnen worden beveiligd.
Later dit jaar wordt ook Avast Smart Home Security geïntroduceerd waarmee bedreigingen voor IoT-apparaten binnen een netwerk op basis van gedragspatronen gesignaleerd kunnen worden.