Cybercriminelen lastig te ontdekken dankzij versleuteling

Criminelen passen steeds vaker versleuteling toe waardoor het moeilijker om potentiële gevaren te ontdekken. Dit blijkt uit het jaarlijkse Cybersecurity Report van Cisco.

Cisco-onderzoekers meldden over de laatste 12 maanden ruim 3 keer zoveel versleutelde netwerkcommunicatie door malware.
“We zien dat het afgelopen jaar een nieuwe dynamiek is ontstaan tussen aanvallers en verdedigers. Zij maken beiden gebruik van encryptie en geavanceerde technologieën, zoals machine learning. Aanvallers doen dat om ontdekking te voorkomen en hun ‘efficiency’ te verbeteren. Verdedigers zetten deze technologieën juist in om hun data en systemen ontoegankelijk te maken en om aanvallers sneller te ontdekken,” zegt Michel Schaalje, Directeur Security Cisco Nederland.

Uit het jaarlijkse rapport blijkt dat verder dat de hoeveelheid malware met een factor 11 is gegroeid. Volgens de respondenten resulteerde meer dan de helft van alle aanvallen in schade van meer dan een half miljoen dollar, bijvoorbeeld door verloren omzet.

Om toch goed beveiligd te zin, wordt vaak een mix van oplossingen gebruikt. Maar de complexiteit die dit met zich meebrengt in combinatie met de toegenomen aanvallen maakt een organisatie ook weer kwetsbaarder, aldus de onderzoekers.

In 2017 gebruikte 25% van de beveiligingsprofessionals producten van 11 tot 20 leveranciers. Een jaar eerder was dat nog 16%.

Het volledige rapport van Cisco is hier te lezen (pdf).