Kaspersky overweegt rechtszaak tegen Van Rijbroek

Kaspersky Nederland beschuldigt auteur Rian van Rijbroek van laster en wil haar voor de rechter slepen.

Van Rijbroek heeft in een interview met De Telegraaf gezegd dat ze het wiif-netwerk bij Kaspersky Nederland gehackt zou hebben. Daarbij zegt ze aanwijzingen te hebben gevonden dat er een Russische spion in de Tweede Kamer zit.

Martijn van Lom, directeur van Kaspersky Nederland, is hier verbolgen over. “We nemen dit zwaar op”, zegt Martijn van Lom, directeur van Kaspersky Nederland, tegen RTL Nieuws.

“Ze beschuldigt ons openbaar van zaken die niet waar zijn”, aldus Van Lom. “En dat terwijl ze een week ervoor werd ontmaskerd omdat ze dingen zegt die aantoonbaar niet kloppen.”

Rian van Rijbroek kwam onlangs in het nieuws omdat ze samen met Willem Vermeend een boek heeft geschreven. Over de recente golf van DDoS-aanvallen gaf ze uitleg bij Nieuwsuur waar veel kritiek op kwam omdat ze allerlei onwaarheden vertelde.

Vanwege haar uitlatingen in De Telegraaf wil Kaspersky nu dus een civiele procedure tegen Van Rijbroek starten. Met de rechtszaak wil het bedrijf een rectificatie eisen.

update 10:25 In een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte verwezen naar een reactie van Rian van Rijbroek op Twitter, maar dat blijkt nep te zijn.