1 op de 4 kantoormedewerkers weet te weinig over cyberrisico’s

Ruim een kwart van de organisaties blijkt niets te doen om werknemers bewust te maken van cyberrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders met een kantoor. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van BIT, specialist in groene colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing.

Het gebrek aan bewustwording over cybercriminaliteit brengt ernstige risico’s met zich mee, stellen de onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 14 procent van de werknemers op de werkvloer klikt op linkjes in e-mails van onbekende afzenders. Bijna een kwart (22%) geeft aan dat hierdoor de werkcomputer of -laptop weleens geïnfecteerd is met een virus.

Ook geeft één op de tien werknemers aan weleens bestanden te openen uit mails van onbekende afzenders. 26 procent heeft hierdoor te maken gekregen met een virus en 15 procent weet niet of het gevolgen heeft gehad.

Reglement

Van de organisaties die wel maatregelen hebben genomen om werknemers bewust te maken van internetgevaren, heeft 43 procent veiligheidsmaatregelen opgesteld in een reglement voor werknemers.

Volgens 34 procent van de medewerkers zijn veiligheidsrisico’s gedocumenteerd en aan iedereen uitgelegd. Bij 19 procent van de bedrijven worden interne bijeenkomsten georganiseerd over veiligheidsrisico’s.

Daarnaast zegt bijna een derde van de werknemers dat internetgebruik continu anoniem wordt gemonitord en dat zij worden aangesproken op het moment dat er risicovolle handelingen worden uitgevoerd.

Volgens Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT is het zorgwekkend dat ruim een kwart van de organisaties nog te weinig doen bewustwording te creëren en werknemers te begeleiden. “De IT-afdeling moet de volgende stap zetten om werknemers, en ook zeker het management, te informeren en overtuigen van de gevaren en consequenties die verbonden zijn aan onveilig internetgedrag. Bewustwording onder werknemers is de basis om cybercrime op de werkvloer terug te dringen en een open, veilig en vrij internet te waarborgen.”

De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’.