Cybercriminelen verruilen ransomware voor cryptominers

Niet alleen beleggers hebben interesse in cryptovaluta, ook hackers maken er steeds meer gebruik van. Ransomware lijkt uit, cryptomining is in.

Beveiligingsdeskundigen waarschuwen op steeds grotere schaal voor zogeheten cryptominers. Daarbij wordt een botnet gecreëerd om malware op Windows-pc’s te installeren om de machine vervolgens te gebruiken om cryptovaluta te minen. In de meeste gevallen gaat het om de cryptomunt Monero.

Volgens deskundigen van securitybedrijf ProofPoint bestaat het botnet dat besmette machines naar de cryptovaluta Monero laat minen, inmiddels uit meer dan een half miljoen Windows-machines en heeft het de beheerders miljoenen dollars opgeleverd, schrijft Security.nl. Ook Panda Security waarschuwt voor malware genaamd WannaMine dat gebruikt wordt om Windows-pc’s in te zetten voor het minen van Monero’s.

In stilte

De malware infecteert een pc in stilte en gebruikt vervolgens een complexe versleuteling om nieuwe Monero’s te creëren. De nieuw aangemaakt cryptovaluta worden aan de digitale portemonnee van de hacker toegevoegd.

Hoewel het relatief onschadelijk lijkt, worden pc’s er nagenoeg onbruikbaar door omdat alle werkgeheugen wordt gebruikt om de cryptovaluta aan te maken. Een slachtoffer merkt er dus vooral wat van omdat zijn pc veel trager is geworden.

Volgens Panda is de enige manier om een WannaMine-infectie te ontdekken, het nauwkeurig monitoren van applicaties die op de pc draaien. Veel beveiligingspakketten scannen binnenkomende bestanden en voorkomen op die manier dat WannaMine of andere malware een computer kan besmetten.

Ongereguleerde wereld

Rick Holland, Vice President Strategy bij Digital Shadows, een expert op het gebied van digital risk management, herkent de trend. “De ontwikkelingen in de cryptowereld volgen zich in hoog tempo op. Momenteel zijn er 1.442 verschillende cryptovaluta’s in omloop en er worden wekelijks nieuwe alternatieve digitale valuta’s (‘altcoins’) uitgebracht“, zo verklaart hij.

“Criminelen zien kansen in de ongereguleerde wereld van cryptomunten. Nietsvermoedende mensen willen namelijk profiteren van cryptovaluta’s, maar vormen een eenvoudige prooi. Wie cryptovaluta’s aanschaft en verhandelt, moet dus waakzaam blijven tijdens elke stap in de transactiecyclus.”