Google start eigen cybersecurity-bedrijf Chronicle

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is een eigen cybersecurity-bedrijf gestart. Het nieuwe bedrijf Chronicle gebruikt machine learning om cyberaanvallen te signaleren, te volgen en te voorkomen.

Het gebruik van machine learning moet de analyse van grote hoeveelheden data versnellen en zo cyberaanvallen eerder en beter kunnen detecteren dan traditionele securitysoftware, zo stelt het.

Chronicle wordt geleid door Stephen Gillett, de voormalige COO van Symantec. Volgens hem heeft Google de expertise in huis om Chronicle dankzij geautomatiseerde data-analyses een voorsprong op de concurrentie te geven.

Volgens een blog van Stephen Gillett worden dagelijks duizenden potentiële aanwijzigingen voor hackactiviteiten over het hoofd gezien omdat security-experts geen tijd hebben om alle meldingen te onderzoeken.

Vanwege tijd en geld die onderzoeken naar beveiligingsmeldingen kosten, is het noodzakelijk om het proces te automatiseren, zo stelt Gillett. “We willen de manier van werken en de impact van securityteams met een factor 10 versnellen door op een kosteneffectieve manier security-data te verzamelen en te analyseren.”

De totstandkoming van Chronicle is mede te danken aan de overname van VirusTotal door Google in 2012.