D-Link: Basisprincipes van professionele videobewaking

De markt voor videobewakingssystemen biedt installatiepartners een groot marktpotentieel. Robert Rudolph, senior product marketing manager Business Wireless & Video Surveillance bij D-Link, geeft kanaalpartners hier uitgangpunten voor succesvolle installatie. Resellers en installateurs die deze basisprincipes volgen, bieden klanten een hoge mate van investeringszekerheid en genieten zelf van vervolgopdrachten.

 

Veel installatiebedrijven ontwerpen en implementeren steeds meer oplossingen voor videobewaking voor hun klanten. Bedrijven hebben dan toegang tot livebeelden en video-opnamen in hoge resolutie voor een beperkt budget. Hoe pak je dit aan als installateur?

Standaard infrastructuur of WLAN

Nieuwe gebouwen beschikken vaak al over netwerkinfrastructuur en in sommige gevallen zijn aansluitingen voor netwerkcamera’s al op de gewenste plekken geïnstalleerd. In dergelijke gevallen is het gebruik van netwerkcamera’s die de Power over Ethernet (PoE) ondersteunen ideaal. PoE-switches verbinden de camera’s dan niet alleen met het netwerk, maar leveren ook stroom via de netwerkkabel. Dit maakt de bekabeling veel eenvoudiger en bovendien is het qua brandbeveiliging voordeliger dat er geen aparte stroombron voor elke individuele camera hoeft worden geregeld. In oudere gebouwen of op uitgestrekte terreinen is een complete bekabeling vaak technisch onmogelijk of vanuit financieel oogpunt inefficiënt. Diverse fabrikanten bieden hiervoor WLANcamera’s of camera’s met eigen draadloze verbindingen. Op de lange termijn is het gebruik van speciale toegangspunten echter efficiënter. Access points met IEEE 802.11n of IEEE 802.11ac kunnen afstanden tot 1.000 meter overbruggen. Het voordeel hiervan is de investeringszekerheid. De camera’s in het (WLAN)-netwerk kunnen te allen tijde worden uitgewisseld. De signaalsterkte van externe toegangspunten is aanzienlijk beter dan bij camera’s met geïntegreerde WLAN en in de zogenaamde bridgemodus kunnen ook andere camera’s zonder problemen via de netwerkkabel worden aangesloten.

Selectie van camera’s

De plaatsing van de camera’s bepaalt meestal ook het type camera dat bedrijven willen inzetten. Terwijl hoge temperatuurschommelingen en weer- en vandalismebestendigheid een belangrijke rol spelen voor camera’s buitenshuis, komt het binnenshuis neer op een onopvallende behuizing. In Nederland en Duitsland zijn koepelcamera’s (ook wel met de Engelse term Dome genoemd) en de kogelcamera (vorm van een patroon) in trek. De buitenmodellen zijn vaak uitgerust met een ventilator en verwarmer zodat ze zowel in zomer als in ‘s winters probleemloos werken. Voor zowel binnen- als buitengebruik heeft D-Link passende oplossingen. De resolutie van de camera is een belangrijk en ook veel geadverteerd kenmerk van netwerkcamera’s. Features zoals brandpuntsafstand en het horizontale kijkbereik, geïntegreerde infrarood-LED’s voor een goede nachtvisie en Wide Dynamic Range (WDR) voor het compenseren van extreme lichtomstandigheden zijn belangrijk bij de selectie van een camera. Ultrahoge resolutie is overigens niet altijd een voordeel. Hoe hoger de resolutie van de camera, hoe groter de eisen ten aanzien van het geheugen. Daarom wordt aanbevolen om camera’s met zeer hoge megapixels binnen een project alleen op zichzelf staand te gebruiken.

Meerdere opnamemethoden

Er bestaan enorm veel softwareoplossingen voor videobewaking. In veel bedrijfstakken zijn er alles-in-één oplossingen die meerdere duizenden camera’s aansturen. Die kunnen worden aangevuld met complexe verwerkingsmogelijkheden en een verbinding met toegangscontrole en gebouwbesturingen. Er zijn echter andere oplossingen voor een groot deel van kleine en middelgrote videobewakingsprojecten met kleinere budgetten. Verschillende fabrikanten hebben speciale netwerkvideorecorders (NVR’s) in hun portfolio. Zo’n NVR kan soms wel zestien camera’s van de betreffende fabrikant integreren, weergeven, opnemen en beheren ofwel via de industriële standaard ONVIF samenwerken met camera’s van derden. NVR’s kunnen beelden opslaan op de ingebouwde harde schijf opgeslagen en zijn door externe toegang een gebruiksvriendelijke videobewakingsoplossing voor eindgebruikers. Sommige bedrijven werken met netwerkopslag in de vorm van een NAS en deze kan via extensies (plug-ins) worden gebruikt voor videobewakingsopnames. Licenties kunnen vaak al voor een of twee camera’s worden geleverd en tegen bijbetaling flexibel kunnen vaak met nieuwe cameralicenties worden uitgebreid. Het is belangrijk om de prestaties van de NAS in de gaten te houden aangezien die doorgaans ook andere taken, zoals bestandsdeling, mediaservers of back-ups, moet uitvoeren. Bij veel netwerkcamera’s kunnen opnames ook op een SD-kaart worden opgeslagen. Er is geen extra apparatuur nodig. Deze bijzonder kosteneffectieve oplossing is in het bedrijfsleven echter alleen geschikt voor zeer eenvoudige bewakingstaken en is, vooral bij het gebruik van meerdere camera’s, erg omslachtig voor eindgebruikers.

Alarmering en externe toegang

Netwerkcamera’s bieden allerlei manieren om gebruikers te waarschuwen bij incidenten. Moderne apparaten hebben een geïntegreerde bewegingsdetectie en kunnen zelfstandig een waarschuwing sturen als iemand een bepaald gebied betreedt. Daarnaast kan het voorval akoestisch of visueel op de recorder duidelijk zichtbaar worden gemaakt. Bewegingsdetectie moet zo precies mogelijk worden afgesteld aangezien eindgebruikers ongevoelig kunnen worden van te veel valse meldingen. Bedrijven moeten er ook rekening mee houden dat weersomstandigheden, zoals sneeuwstormen of zware regenbuien, storingen kunnen veroorzaken bij de geïntegreerde bewegingsdetectie. Bij cruciale bewegingsdetectie buiten is het daarom altijd aan te raden om een mogelijke koppeling met externe sensoren te overwegen, zoals bijvoorbeeld foto-elektrische beveiliging. Het bekijken en aansturen van de beelden en opnamen via mobiele apparaten is een van de meest uitgesproken wensen van gebruikers. Voor hen is een goede app voor Android en iOS onontbeerlijk. Let daarbij op dat steeds meer onbekende fabrikanten hun apps soms al na korte tijd niet meer onderhouden. Het is daarom handig om voor een definitieve beslissing te kijken naar de ontwikkelingsgeschiedenis van apps.

Kosten van totale oplossingen

De prijzen van bewakingscamera’s zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Tegelijkertijd zijn de prestaties en het gebruiksgemak van de oplossingen gestegen. Dat maakt dat de interesse voor videobewaking sterk is toegenomen bij eindklanten. Voor installatiepartners betekent dit een groot marktpotentieel. De aanschaf van een kleinere oplossing met vier hoge resolutie-camera’s, een PoE-switch en een netwerkvideorecorder met harde schijf kost aan apparatuur bij D-Link minder dan 1.000 euro. Zo kunnen snackbars, kleine winkels of praktijken worden uitgerust met professionele videobewaking. En grotere bedrijven kunnen beginnen met een kleinere oplossing en die gefaseerd uitbreiden. Resellers en installateurs die de basisprincipes volgen, bieden klanten een hoge mate van investeringszekerheid en genieten zelf van een groot potentieel aan vervolgopdrachten.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF