Axis: Security leveren zit in ons DNA

Edwin Roobol en Edwin Beerentemfel van AXIS Communications

AXIS Communications is een van de grootste leveranciers van digitale netwerkcamera’s, netwerk videorecorders, videomanagement- en analysesoftware en sinds kort radarsystemen. Focus op beeldkwaliteit én systeemveiligheid staan centraal. “Embedded security verzekert channelpartners en eindgebruikers van veilige en betrouwbare systemen”, zegt Edwin Roobol.

 

“Aandacht voor security is niet vreemd als je bedenkt dat met onze camera’s dagelijks vele honderdduizenden beelden van personen, vervoermiddelen, verkeerssituaties en bewakingsobjecten worden gemaakt”, zegt regional director Middle Europe Edwin Roobol van AXIS Communications. “Een van de belangrijkste dingen die we doen is, naast het leveren van producten die naadloos in bestaande systemen kunnen worden geïntegreerd, zorgen voor ‘embedded security’. Hierdoor zijn onze channelpartners in het ICT-kanaal en de installatiebranche én hun klanten zeker van de veiligheid en betrouwbaarheid van hun systemen.”

‘ Klantenkennis steeds bepalender voor zakelijke succes’

“Ingebouwde veiligheid vergemakkelijkt bovendien het werk van onze resellers, vooral nu klanten hun bestaande camera- netwerken willen uitbreiden met onder meer toegangscontrole, digitale audiosystemen voor achtergrondmuziek en (publieks)meldingen”, vult manager business development Edwin Beerentemfel van AXIS Communications aan. “Alle endpoints in het (inter)netwerk vormen tenslotte een bij hackers zeer geliefde achterdeur die vaak zwak of helemaal niet is beveiligd. Maar bij de gebruikers van AXIS-oplossingen komen ze er ook langs die kant niet in.”

Slim groeien

De markt voor security-oplossingen en –diensten groeit de komende jaren nog sneller dan voorheen “De behoefte aan veiligheidssystemen, bij particulieren, in het bedrijfsleven en bij de overheid, neemt verder toe”, aldus Beerentemfel. “Dat is wel logisch omdat deze systemen, naast hun primaire taak van de bewaking van personen, goederen of gebouwen, veel meer kunnen dankzij slimme software en de koppeling met IoT-sensoren. Door geautomatiseerde toegangscontrole met persoonsidentificatie en/of radardetectie wordt menselijke controle en toegangsverlening door een receptie overbodig. Door de analyse van looproutes van consumenten in winkels, kunnen de schapindeling en routering worden geoptimaliseerd en kan de personele winkelbezetting beter worden afgestemd op piek- en daluren. En gemeenten kunnen voetgangers- en verkeersstromen niet alleen in de gaten houden, maar onder andere op basis van analyses ook omleidingen instellen, verkeerslichten aansturen, automobilisten informeren over vrije parkeerruimtes, straatverlichting aanpassen aan lichtsituatie. Al deze mogelijkheden, en er komen er in de toekomst nog veel meer bij, dragen bij aan een groter persoonlijk veiligheidsgevoel, een grotere verkeersveiligheid en een stuk energiebesparing.”

Kennis en kunde

“Op al die ontwikkelingen proberen we met onze channelpartners slim in te spelen en met hen na te denken over manieren om bovenop de installatie van onze systemen aanvullende dienstverlening te ontwikkelen die terugkerende inkomsten opleveren”, aldus Edwin Roobol. “Daarvoor moet je dan wel beschikken over enerzijds technologische kennis en expertise, maar anderzijds ook weet hebben van de business van de klanten. Kennis van de klant wordt steeds bepalender voor zakelijke succes, en die ontwikkeling ondersteunen wij proactief.”

Dataveiligheid en ontzorging

Databeveiliging van vooral privacygevoelige data mag zich de laatste tijd op toenemende belangstelling verheugen, mede door de in mei volgend jaar van kracht wordende GDPR. “Als we het over data hebben, kunnen we stellen dat security bij AXIS al sinds 1996 op de agenda staat. Zowel binnen de organisatie zelf als in de producten die we leveren”, aldus Beerentemfel. “De IT- en installatiebranche bewegen duidelijk naar elkaar toe. Die laatste branche mist vaak de expertise om netwerken echt goed te beveiligen en naarmate systemen ‘aan de voorkant’ steeds gebruiksvriendelijker worden, neemt de complexiteit aan de achterkant toe. Dan is samenwerking, zeker voor de wat kleinere partijen, de enige logische stap. Daar zetten we ook op in, want zoals we graag willen dat onze partners hun eindklanten ontzorgen, proberen wij dat ook te doen voor onze resellers. Zo kunnen onze systemen proactief meldingen doorgeven aan resellers, zoals onscherpe camera-instellingen of problemen met harddisks, zodat er, betaald, kan worden geserviced voordat systemen echt down gaan.”

‘ Digitale netwerkaudio is een groeimarkt’

”De uitdaging voor welk securitysysteem ook is dat je de openheid en gebruiksvriendelijkheid behoudt, maar tegelijk de veiligheid waarborgt”, haakt Roobol hierop in. “Daarvoor hebben we onder andere een secure remote access- oplossing ontwikkeld, die standaard in ons product Companion is ingebouwd. Onze channelpartners en klanten hoeven daarover zich geen zorgen meer te maken. Ook hebben we nieuwe tools ontwikkeld waarmee onze resellers het patchmanagement kunnen automatiseren en de devices van certificaten te voorzien voor identificatie op netwerken en het verkeer tussen de devices en de serversystemen te versleutelen. Dat gaat het een stuk makkelijker en veiliger maken, dan dat het nu is.”

Toekomstige ontwikkelingen

Edwin Beerentemfel
Edwin Beerentemfel

Roobol en Beerentemfel van AXIS Communications kijken ook alvast naar toekomstige ontwikkelingen. “Uiteraard blijven we ons portfolio innoveren en uitbreiden, maar we steken veel tijd en energie in het ontwikkelen van tools die onze resellers helpen om extra diensten te kunnen aanbieden en de techniek te vereenvoudigen. Dat raakt aan allerlei terreinen, security, geautomatiseerde updates, maar zeker ook de naadloze integratie van nieuwe oplossingen, zoals audio, in bestaande en nieuwe systemen. Digitale netwerkaudio is, in tegenstelling tot oudere technologie, eenvoudiger in beheer en schaalbaar. Een ander belangrijk aandachtsgebied is alarmering. Niet voor ontruimingssystemen zelf, maar voor informatievoorziening om ontruimings- of inruimingssituaties heen. Is het brandalarm echt of betreft het een oefening, en wat moeten medewerkers ook weer doen. Dat zijn situaties die vooral in de zorg of het onderwijs worden opgepakt om zo na alarmeringen gericht aanvullende informatie over verder acties te geven en daarmee paniek te voorkomen. Het netwerkaudiosysteem kan daarnaast ook voor andere meldingen, zoals roosterwijzigingen worden gebruikt en voor achtergrondmuziek zorgen tijdens pauzes of andere bijeenkomsten.” “De inzet van digitale netwerkaudio is een duidelijke groeimarkt, zowel ter vervanging van verouderde systemen als in nieuwbouwsituaties. In beide gevallen spelen we onze troeven ‘single-unit’ en ‘single installation’ en de open standaard netwerkcompatibiliteit uit. In een groeiende economie hebben we in combinatie met onze andere producten een portfolio dat onze partners op diverse terreinen aan winstgevende (recurring) omzet kan helpen. Daarbij kunnen ze rekenen op onze onvoorwaardelijke steun.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF