Wifi-protocol WPA3 komt eraan. Wat houdt het in?

Zonder veel toeters en bellen is deze week tijdens de CES in Las Vegas door de Wi-Fi Alliance de nieuwste wifi-technologie WPA3 aangekondigd.

WPA3 wordt later dit jaar geïntroduceerd. De nieuwste wifi-technologie is op een aantal punten verbeterd ten opzichte van het huidige WPA2-protocol.

Wi-Fi CERTIFIED WPA3, zoals het offficieel heet, heeft vier nieuwe kenmerken:
– bescherming tegen brute-force aanvallen om wifi-wachtwoorden te achterhalen. Bij WPA3 zal na enkele vergeefse pogingen de gebruiker geblokkeerd worden.
– verbeterde IoT-ondersteuning. Het wordt met WPA3 gemakkelijker om wifi-apparaten te gebruiken met je smartphone. Een groot deel van de IoT-apparaten werkt via wifi maar kampt met installatieproblemen.
– Verbeterde versleuteling. Zakelijke netwerken en overheidsnetwerken zullen met 192-bit encryptie versleuteld kunnen worden volgens de richtlijnen van de Commercial National Security Algorithm (CNSA) Suite. Hiermee voldoet het tevens aan de eisen van de Amerikaanse overheid.
– en tot slot een veiliger publieke wifi. In open netwerken wordt de privacy beter beschermd door encryptie van individuele data. Al is dit laatste punt nog enigszins vaag, volgens Sophos.

Edgar Figueroa, de directeur van de Wi-Fi Allicane, besluit de aankondiging met een korte mededeling. “Beveiliging is de basis van het certificeringsprogramma van de Wi-Fi Alliance en we zijn blij om de nieuwe functies aan de WiFi Certified-reeks van beveiligingsoplossingen toe te voegen. Dit betekent dat wifi-apparaten aan de hoogste eisen omtrent interoperabiliteit en beveiliging voldoen.”

Bekijk hier de aankondiging van WPA3.