Rittal: Bedrijven moeten meer letten op beveiligingsdetails serverruimtes

André Hiddink, productmanager IT-Infrastructuur bij Rittal

Bedrijven moeten zich altijd afvragen of zij op het gebied van security niets vergeten. “Doordat bedrijven in datacenters steeds meer ruimte delen, is het belangrijk om goed te letten op de beveiliging”, aldus André Hiddink van Rittal.

 

 

De mondiale leverancier van onder meer serverracks voor datacenters en serverruimtes heeft een goede kijk op de beveiliging van ICT. Dat begint al bij de eerste contacten van het bedrijf met klanten. Veel sectoren letten bij de selectie en inkoop goed op de relevante veiligheidseisen van systemen die ze kopen. Productmanager IT-Infrastructuur André Hiddink van Rittal ziet dat als een positieve trend. Servers staan in afgesloten racks en zijn tegenwoordig voorzien van de additionele hardware en software om de data-integriteit te bewaken. Dat is een goede basis om verantwoord en veilig met data en ICT om te gaan. Maar wordt er niets vergeten?

‘ Serverrack kan Single Point of Failure zijn’

“Steeds meer IT gaat de deur uit door steeds betere off premise en cloud- diensten in de markt”, zegt Hiddink. “Het gevolg is dat er steeds minder dedicated vierkante meters worden ingezet voor de eigen on premise ICT.” Die trend is voor iedereen zichtbaar. Doordat er minder ruimte nodig is, worden de serverruimtes dan ook vaker gedeeld. Hiddink vraagt zich af of bedrijven zich realiseren daar niets wezenlijks vergeten. “Serverracks staan in makkelijk toegankelijke ruimtes zoals nissen waar ook printers staan. Dat is om meerdere redenen onverstandig. Het begint met de fysieke beveiliging. Serverkasten moeten het liefst in afgesloten ruimtes staan want hun serverracks blijven de kern van de dagelijkse business, ook al gaat steeds meer data extern of naar de cloud. Als daar iets mee mis gaat, kunnen zij waarschijnlijk moeilijk doorwerken. Helemaal niet als ook de VoIP-installatie en het alarm in hetzelfde rack als de gewone dataserver worden gehangen. Technisch gezien is daar niets mis mee, maar bedrijven moeten zich realiseren dat serverracks een Single Point of Failure (SPoF) kunnen worden. Dat vraagt om extra maatregelen en die worden veelal over het hoofd gezien.”

Oplossingen klimaatbeheersing

Een ander punt dat Hiddink noemt, is de klimaatbeheersing. Door hardware en serverkasten in gedeelde ruimtes te plaatsen, wordt het lastiger de hardware efficiënt te koelen en stofvrij te houden. In de praktijk wordt er te weinig gekoeld of kost het onnodig veel energie om slecht ingerichte ruimtes op de gewenste temperatuur te houden. Volgens Hiddink zijn er twee oplossingen voor dit probleem. De eerste is de hardware in dedicated omgevingen te houden. Bedrijven die volgens NEN 7510 of ISO 27001 zijn gecertificeerd, moeten dit al. De andere oplossing is kiezen voor moderne serverracks “Met Hybrid Cloud Package (HCP) leveren wij een slim ontworpen server rack ie over eigen klimaatbeheersing, braakdetectie, blusinrichting en zelfs noodstroom beschikt. De HCP vormt zo vaak het praktische antwoord op lastige vragen”, besluit Hiddink.

Rittal

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF