Kaspersky stapt naar Amerikaanse rechter vanwege softwareverbod

De discussie over het gebruik van beveiligingssoftware van Kaspersky Lab door Amerikaanse overheidsinstellingen is voorlopig niet voorbij. Kaspersky eist dat de rechter een decreet van Donald Trump ongedaan maakt.

Het Amerikaanse ministerie van Homeland Security (DHS) vaardigde in september een decreet uit die het gebruik van software van Kaspersky op overheidsnetwerken verbiedt. Waar software van de Russische fabrikant al werd gebruikt, daar moest het binnen 90 dagen verwijderd zijn.

Aanleiding hiervoor waren geruchten dat er in de software achterdeurtjes zouden zitten waarmee de Russische overheid zou kunnen spioneren.

Kaspersky wil via de rechter nu aantonen dat de geruchten niet waar zijn en dus dat het decreet overbodig en schadelijk is voor het bedrijf.

Eerder besloot Kaspersky al om de Amerikaanse autoriteiten inzage te geven in de broncode van de software.