‘Hackers zijn in 2018 uit op jouw bitcoins’

Nu meer en meer mensen geld steken in cryptomunten zoals Bitcoin, zullen cybercriminelen hun aandacht op deze waardemiddelen richten. Dat verwachten althans de beveiligingsexperts van G DATA.

In 2018 zal er opnieuw een toename zijn van cyberdreigingen, zo voorspellen ze. Criminelen hebben met verschillende ransomware-infecties al laten zien dat ze hun methodes hebben verbeterd en dat bedrijven doelgericht worden aangevallen. In 2018 zullen er meer aanvallen voorkomen waarbij cryptocurrency zoals de bitcoin het gewilde doel is.

Deze week kwam al in het nieuws dat marktplaats NiceHash de dupe is geworden van hackers en dat ze er met vele miljoenen aan bitcoins vandoor zijn gegaan.

Om bitcoins te stelen wordt al geavanceerde cryptominingsoftware ingezet die zich voordoet als onschuldige software. Maar ook zullen hackers interesse hebben in het stelen van cryptowallets waar eigenaars hun digitale munteenheid in opslaan.

“De waarde van bitcoin en andere cryptomunten breekt het ene record na het andere. Steeds meer mensen zijn dan ook geïnteresseerd in deze digitale valuta. Criminelen zijn zich natuurlijk ook bewust van deze trend en richten zich sterker op de internetgebruikers die cryptomunten bezitten”, zegt Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA Benelux. “Daarnaast verwachten we meer aanvallen gericht op platforms die tot nu toe nog niet op grote schaal werden aangevallen. Dit is vooral het gevolg van het groeiende gebruik van allerlei IoT-apparaten, zoals personal digital assistants en de talloze slimme apparaten in en rond het huis.”

G DATA verwacht dat het totale aantal nieuwe malwarevarianten voor Windows in 2017 op bijna 10 miljoen zal uitkomen. Voor Android zijn dat er 3,5 miljoen. Uit de statistieken blijkt dat de dreiging gestaag blijft toenemen. Alledaagse online activiteiten zoals winkelen en bankieren worden steeds gemakkelijker, bijvoorbeeld door het gebruik van personal assistants met spraakherkenning. Maar meer gemak en meer toegangsmogelijkheden bieden ook nieuwe kansen voor criminelen.