Enorme toename in malware voor Android

Diverse leveranciers van endpoint security-producten waarschuwen voor een flinke toename in kwaadaardige software voor Android. De hoeveelheid malware voor Android-toestellen is in het derde kwartaal met 17 procent toegenomen, stelt G Data.

Beveiligingsexperts van G DATA hebben in het derde kwartaal van 2017 maar liefst 810.695 nieuwe malware-bestanden aangetroffen. Dit is ongeveer 17 procent meer dan in het tweede kwartaal en het betekent dat de dreiging toeneemt. Dat is zorgwekkend omdat Android met een aandeel van 85 procent het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld is.

Sinds juni zijn dagelijks gemiddeld 8.815 nieuwe vormen van malware gezien voor dit zeer populaire mobiele besturingssysteem. In 2017 hebben de analisten van G DATA tot nu toe 2.258.387 nieuwe malware-varianten voor Android ontdekt, waarvan ruim 810.000 in het derde kwartaal.

Andere cijfers

Ook branchegenoot Sophos ziet een dergelijke trend, al verschillen de cijfers wel enigszins. Het totaal aantal kwaadaardige apps voor het Android-platform is in vier jaar tijd snel gegroeid, volgens Sophos. In 2013 werden er ruim een half miljoen geïnfecteerde apps geteld. Dit jaar hebben de experts van Sophos er al bijna 3,5 miljoen gesignaleerd.

Volgens SophosLabs blijft ransomware een groot probleem voor Android-gebruikers. Geïnfecteerde apps kunnen gebruikt worden om bestanden te versleutelen en losgeld te eisen, maar ook om DDoS-aanvallen uit te voeren. Van de Android-malware was Rootnik de meestvoorkomende malware. Dit werd gezien in 42 procent van de malware. PornClk staat op de tweede plaats gevolgd door Axent, SLocker en Dloadr.