‘Menselijke factor in security wordt in 2018 nog belangrijker’

De menselijke factor wordt in 2018 nog veel belangrijker als het gaat om goede informatiebeveiliging. Dat voorspelt security-leverancier Forcepoint maandag.

Forcepoint doet, net als veel andere branchegenoten, rond deze tijd een aantal voorspellingen voor 2018. De rode draad door die voorspellingen, is het menselijke handelen dat cybersecurity kan maken of breken.

“Mensen kunnen onbedoeld de reden zijn dat systemen worden gecompromitteerd, maar ze kunnen tegelijkertijd ook de bron zijn van innovatie. Dus is het van belang om de menselijke factor echt te begrijpen.”

Met nieuwe technologieen voor de deur zoals IoT en kunstmatige intelligentie, kan beveiliging niet meer door één systeem worden geregeld, maar komt het neer op een combinatie van beveiligingstechnieken, aldus Forcepoint.

De voorspellingen van Forcepoint voor 2018 zijn:
1. De meeste organisaties zullen op 25 mei 2018 niet klaar zijn voor de GDPR. Maatregels die voortkomen uit paniek om toch op tijd aan de regelgeving te voldoen, zullen de business verstikken.
2. IoT wordt een doelwit voor grootschalige aanvallen door hackers
3. Hackers zullen kwetsbaarheden willen aanvallen in systemen waarop blockchain-technologie draait voor digitale valuta.
4. Er zal een groot datalek plaatsvinden bij een organisatie die over veel data beschikt, vergelijkbaar met de hack van Equifax.
5. De adoptie van cloudtechnologieën verhoogt het risico van een datalek via een vertrouwde partner.
6. De hoeveelheid malware voor MITM-aanvallen neemt toe.
7. CISO’s zullen in 2018 vooral bezig zijn met het monitoren en begeleiden van hoe medewerkers met data omgaan.