Gezichtsherkenning voor smartphones nog niet waterdicht

Er is nog veel mis met de technologieën voor gezichtsherkenning die in de nieuwste smartphones is ingebouwd. Deze blijken alles behalve waterdicht.

De onlangs uitgebrachte iPhone X is een heel exclusieve smartphone met gezichtsherkenning, ook wel Face ID genoemd. Maar de technologie is te foppen, zo constateerde onderzoekers van beveiligingsbedrijf Bkav vorige week.

In minder dan een week tijd is het ze gelukt om de iPhone te ontgrendelen met een masker uit de 3D-printer, plus wat silicone en een 2D-foto van de ogen. Hoewel de hack niet eenvoudig is uit te voeren, toont het wel aan dat de gezichtsherkenning van de iPhone nog steken laat vallen als het om authenticatie gaat.

En dat is niet het enige bezwaar tegen deze manier van identificatie. De Smart Lock-functie van Android presteert zeker niet beter, beweert Sean Sullivan, beveiligingsonderzoeker bij F-Secure. Hij was in staat om een Android telefoon te ontgrendelen door een foto op het scherm van een iPad voor de camera te houden. “Het Smart Lock vertoont toch serieuze gebreken”, schrijft de onderzoeker.