Steeds meer bestanden opgeslagen in de cloud

Steeds meer Nederlanders slaan bestanden, vooral foto’s, op in de cloud. Bijna de helft van de Nederlanders (46%) zegt in 2017 de cloud te gebruiken om bestanden op te slaan.

In 2016 was dat het aantal cloudgebruikers nog 40% en in 2014 slechts 31%. Daarmee behoort Nederland samen met Zweden en het Verenigd Koninkrijk tot de Europese top drie. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ‘ICT gebruik van huishoudens en personen 2017’ van het CBS.

In grote Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië ligt het gebruik met percentages van rond de 20 procent meer dan de helft lager. Gemiddeld in de EU maakt ruim een kwart gebruik van de cloud.

Gratis

De meeste Nederlanders maken gebruik van gratis clouddiensten en minder dan een op de vijf zegt te betalen voor de clouddiensten.

Verreweg de meeste cloudgebruikers (90 procent) zeggen die voor de opslag van foto’s te gebruiken. Ook voor opslag van tekst, spreadsheets en presentaties wordt de cloud vaak benut, namelijk door 60 procent. Muziek, video’s of films, en e-books of e-magazines worden duidelijk minder vaak in de cloud opgeslagen. Een minderheid van 20 à 30 procent heeft dit in de afgelopen drie maanden wel eens gedaan.